Inhoud van dit artikel:

Voeten met zonnebrandWanneer de ultraviolette straling in zonlicht de cellen in de buitenste huidlaag beschadigen spreekt men van een zonnebrand. Met als gevolg pijn, een rode huid, zwelling en blaarvorming. Als de zon op haar hoogste punt staat is het zonlicht het sterkst, in het midden van de dag is de kans op beschadiging van de huid het grootst. Maar opgelet! Zonnebrand kan echter ook ontstaan bij een dun wolkendek omdat de ultraviolette straling hierdoor onvoldoende wordt tegengehouden. Zonlicht dat door water of sneeuw wordt gereflecteerd is extra schadelijk, men wordt dan eigenlijk aan een dubbele dosis blootgesteld. In een lichte huid is het beschermend pigment (melanine) minder aanwezig, deze mensen zijn dan ook gevoeliger voor zonnebrand dan iemand met een donkere huidskleur.

Vision zonnebrand factor 30 -  200 ml bestellen
Meer info & bestelmogelijkheden

1. Symptomen

  • pijnlijke, rode, warme aanvoelende huid
  • zwelling van de verbrande huid
  • blaarvorming (in ernstige gevallen)

Zonnebrand kan reeds ontstaan door de huid slechts een half uur bloot te stellen aan de zon, het kan wel enkele uren duren voordat de symptomen zichtbaar zijn. De huid wordt na een paar dagen droger en gaat vervellen. In heel ernstige gevallen kan een zonnebrand gepaard gaan met een hitteberoerte, deze aandoening kan dodelijk zijn.

2. Eerste hulp

U moet in de schaduw blijven en veel water drinken. Een koel bad, verkoelende compressen en aftersun verlichten de klachten.

Ernstige gevallen moeten medisch behandeld worden, schakel dan ook zo snel mogelijk medische hulp in. Indien de zonnebrand gepaard gaat met een hitteberoerte moet u met spoed opgenomen worden in een ziekenhuis.