1. De symptomen bij waterpokken

Kind met waterpokkenDe symptomen van waterpokken zijn merkbaar na 1 tot 3 weken na de besmetting. Bij kinderen begint de ziekte meestal met lichte koorts en hoofdpijn, volwassenen kunnen symptomen krijgen die doen denken aan de griep.

De ziekte gaat meestal gepaard met deze symptomen:

  • Huiduitslag in de vorm van rode vlekjes die zich snel ontwikkelen tot blaasjes die jeuken. De blaasjes drogen binnen een etmaal op tot korstjes. Gedurende de week die daarop volgt ontstaan nieuwe groepen blaasjes. De uitslag kan zich beperken tot een deel van de romp of zich verspreiden over het hoofd en de romp.
  • Blaasjes in de mond die zich hebben ontwikkeld tot zweertjes kunnen het eten moeilijk maken.

1.1. Besmettingsgevaar

Men is besmettelijk voor andere personen vanaf 2 dagen voor de eerste huiduitslag tot de vorming van de laatste korstjes, 10 tot 14 dagen later.

1.2. Complicaties

De meest voorkomende complicatie is een bacteriƫle infectie van de huid als gevolg van het krabben aan de blaasjes. Andere complicaties zijn longontstekingen, vooral bij volwassenen en zwangere vrouwen. Een hersenontsteking als complicatie komt zelden voor.

Pasgeboren baby's en mensen met een verminderde weerstand hebben een grotere kans op complicaties.

Als een vrouw in het beging van een zwangerschap waterpokken krijgt dan kan dit een aangeboren afwijking bij het kind veroorzaken. Neem dan onmiddelijk contact op met de huisarts.

1.3. Wat zijn waterpokken?

Waterpokken is een virusinfectie die veel voorkomt bij kleine kinderen. De oorzaak van de infectie is het varicella-zostervirus, dat ook gordelroos veroorzaakt.

1.4. Verspreiding 

Het virus wordt verspreid via kleine druppeltjes die door het niezen en hoesten van besmette mensen in de lucht terechtkomen, of door aanraking van de blaasjes. Iemand die niet immuun is kan de waterpokken krijgen van iemand met waterpokken of gordelroos.

1.5. Bij kinderen en baby's

Bij kinderen verloopt de ziekte meestal met lichte verschijnselen, maar baby's, pubers, volwassenen en mensen met een verminderde weerstand kunnen ernstig ziek worden.

1.6. Behandeling

Kinderen met een milde vorm van waterpokken moeten n iet naar de dokter, voldoende rust kan volstaan. Mentholpoeder kan de jeuk verlichten. Voorkom infecties aan de huid door de nagels kort te knippen en niet te krabben.

Baby's, pubers en volwassenen met verminderde weerstand worden zo snel mogelijk behandeld met antivirale middelen. Deze middelen kunnen de gevolgen van de infectie beperken maar hebben alleen effect als het direct na de eerste symptomen wordt ingenomen.

1.7. Wanneer is men terug genezen?

Kinderen met een normale gezondheid herstellen meestal in 10 to 14 dagen na de vorming van de eerste blaasjes. Opengekrabde en geĆÆnfecteerde blaasjes kunnen echter littekens achterlaten. Bij pubers, volwassenen en mensen met een verminderde weerstand verloopt het herstel trager.

Wie 1 keer waterpokken heeft gehad is levenslang immuun, het virus blijft echter wel in de zenuwcellen aanwezig en kan op latere leeftijd gordelroos veroorzaken.