1. Voortijdige ejaculatie (te vroeg klaarkomen)

Man met een voortijdige ejaculatieVooral bij jonge mannen is een voortijdige zaadlozing nogal een probleem, wat natuurlijk ook niet echt aangenaam is voor de partner. Als het zaadvocht kort na de penetratie, of nog daarvoor, al uit de penis komt bij een minimale sexuele prikkeling dan spreekt men van een voortijdige zaadlozing. Eigenlijk is dit geen abnormaal verschijnsel bij jonge mannen, de meeste seksuologen zijn het er over eens dat voortijdige zaadlozing gewoon hoort bij het opgroeien van jongen tot man. Onervaren jonge mannen ejaculeren nogal eens te vroeg, maar ook bij ervaren mannen kan dit probleem zich stellen.

Indien men herhaaldelijk te vroeg ejaculeert kan een man gefrustreerd geraken en onzeker worden over zijn sexuele prestaties, wat dan net tot het tegenovergestelde kan leiden, en impotentie tot gevolg kan hebben.
1.1. Oorzaken

Meestal is de oorzaak psychisch van aard. Men kan zich misschien druk maken over de prestaties in bed of men is een jonge man en men durft zich niet bloot te geven. Sommige mannen zijn dan weer helemaal niet in staat om de sensaties die ze vlak voor een ejacultie gewaarworden te herkennen en kunnen bijgevolg hun orgasme dan ook helemaal niet timen. Voortijdige ejaculatie komt meer voor in het begin van een relatie, wanneer de partners nog onzeker zijn en zenuwachtig over hun prestaties in bed.

Het komt zelden voor dat de voortijdige zaadlozing veroorzaakt word door een lichamelijke aandoening zoals een ontsteking van de prostaatklier of door een stoornis in het zenuwstelsel.

1.2. Behandeling

Als u veelvuldig last hebt van een voortijdige zaadlozing dan is de behandeling erop gericht om u aan te leren om uw sexuele opwinding te herkennen en vervolgens te beheersen. U kan naar een seksuoloog gaan die u oefeningen kan aanleren om uw opwinding in te beheersen.

U kan bijvoorbeeld de begin/stop-therapie voorgeschreven worden waarbij de partner de penis stimuleert. Wanneer de man dan voelt dat zijn orgasme nadert vraagt deze aan zijn partner om op te houden. Na een paar minuten begint de partner weer de penis te stimuleren om vervolgens, op vraag van de man, er weer mee op te houden. Als men deze oefening regelmatig gedurende een paar weken doet dan zal de man uiteindelijk een hoge mate van opwinding kunnen verdragen zonder over te gaan tot een zaadlozing, en zich bijgevolg beter kunnen beheersen. Men kan deze techniek afwisselen met de knijptechniek, vlak voor een zaadlozing wordt dan met duim en wijsvinger stevig in de schacht van de penis geknepen. Door dit knijpen verdwijnt de erectie gedeeltelijk waardoor er geen zaadlozing zal zijn.

Sommige antidepressiva zoals setraline hebben als bijwerking dat ze de zaadlozing vertragen. Dit kan als een korte termijnbehandeling voorgeschreven worden aan mannen die hun zaadlozing willen uitstellen.

1.3. Medicijnen

Op dit moment zijn er geen medicijnen in de handel waardoor een man voor eens en altijd verlost is van het vroegtijdig klaarkomen, de zaadlozing kan alleen vertraagt worden zolang de man de medicijnen blijft slikken. Het medicijn dient 4 tot 6 uur voor de sexuele daad ingenomen te worden, dit heeft als nadeel dat de spontaniteit van de sex ver te zoeken is en dus de timing gepland moet worden. Dit kan als storend ervaren worden. Makkelijker toepasbaar zijn crèmes, sprays en zalven die 10 minuten op voorhand op de penis kunnen aangebracht worden. Deze produkten bevatten stoffen met een verdovend effect waardoor men de zaadlozing kan uitstellen.