Vrouw met verkoudheidEen verkoudheid kan worden veroorzaakt door zo'n 200 zeer besmettelijke virussen. Bij het hoesten en niezen komen kleine druppeltjes in de lucht waardoor deze virussen gemakkelijk verspreid kunnen worden. Ook door direct lichamelijk contact of door het aanraken van een besmet voorwerp, zoals een handdoek of een kopje koffie, wordt dit virus gemakkelijk overgedragen.

Het is een misopvatting om te denken dat men verkouden wordt door afkoeling of tocht. Een verkoudheid kan op elk moment van het jaar voorkomen, maar manifesteert zich wel vooral in het najaar of in de winter. De winter op zich veroorzaakt geen verkoudheid, het is wel zo dat de mensen dan dichter bij elkaar zijn waardoor de besmettingskans groter wordt. Kinderen zijn gevoeliger dan volwassenen voor een verkoudheid, ze hebben nog geen afweer ontwikkeld tegen de meest voorkomende virussen, en op school of in een crèche kunnen deze virussen zich gemakkelijk en snel verspreiden.

Kaloba voor het behandelen van verkoudheid
Meer info & bestelmogelijkheden

1. Symptomen

Na een besmetting zijn de eerste symptomen merkbaar vanaf 12 uur tot 3 dagen na de besmetting. In tegenstelling tot griep (dat binnen een paar uur heviger wordt), nemen de symptomen van een verkoudheid toe binnen 1 of 2 etmalen.

2. Als u een verkoudheid heeft opgedaan dan kan je:

  • regelmatig niezen
  • een loopneus hebben met dun en helder slijm, dat later donkerder en dikker wordt
  • lichte koorts ontwikkelen hoofdpijn hebben
  • keelpijn hebben
  • soms hoesten

De verkoudheid kan ook gepaard gaan met complicaties zoals een bacteriële infectie van de luchtwegen of de bijholten. Een complicatie die veel voorkomt is oorpijn als gevolg van een bacteriële infectie van het oor.

3. Hoe kan je een verkoudheid voorkomen?

Een besmetting gebeurd vooral door lichamelijk contact. Op plaatsen waar veel mensen tesamen zijn kan je gemakkelijk besmet geraken met een virus waardoor je verkouden wordt. Maak regelmatig een wandeling in de buitenlucht, ook in de winter! Gebruiksvoorwerpen die door veel mensen vastgenomen worden (een deurklink, bureaumateriaal, ...) brengen de ziektekiemen over. Iemand anders een hand geven kan bijdragen tot de verspreiding van de infectie, ga dus regelmatig je handen wassen. Heeft u een beginnende infectie, gebruik dan papieren zakdoekjes. Deze helpen de kiemen te verwijderen.

4. Behandeling

Er is al veel wetenschappelijk onderzoek naar verricht, maar toch is er nog steeds geen enkel geneesmiddel tegen verkoudheid. De symptomen zoals koorts, keelpijn, spierpijn, hoest en neusverstopping kunnen wel verlicht worden door geneesmiddelen die verkrijgbaar zijn bij de apotheek of drogist Tot deze middelen behoren pijnstillers om hoofdpijn en koorts te onderdrukken, decongestiva voor het vrijmaken van een verstopte neus en een hoestdrank tegen een geïrriteerde keel. Veel drinken is aan te raden, zeker als je ook last hebt van koorts.

Als de symptomen niet binnen de week verminderen, of als uw kind niet na twee dagen begint te verbeteren, raadpleeg dan uw huisarts. Als er een bacteriële infectie wordt vastgesteld dan kan de huisarts antibiotica voorschrijven (op een virusinfectie heeft antibiotica geen invloed).

Vitamine C wordt soms aanbevolen tegen verkoudheid en griep, maar toch is er geen medisch bewijs dat vitamine C zou helpen. Mogelijk duren de verkoudheden iets minder lang met minder hinderlijke symptomen bij een regelmatige inname van vitamine C. Wanneer je al ziek bent, heeft het weinig nut om een kuur met deze vitamine te starten. Soms wordt de vitamine C in combinatie gegeven met pijn- en koortswerende middelen zoals acetylsalicylzuur (Aspirine) en paracetamol. Het zal zeker geen schadelijke invloed hebben maar de geneesmiddelen zullen niet sterker werkzaam zijn.