aricept-ebixa-exelon-reminHet ontstaan van vasculaire dementie speelt zich af in de kleine bloedvaten die de diepe delen van de hersenen van bloed voorzien, deze kunnen door bloedstolsel verstopt geraken. Een klein gedeelte van de hersenen heeft dan een gebrek aan zuurstof en het stukje hersenweefsel sterft af (infarct). Er kan ook een langzame verschrompeling ontstaan in de diepe delen van de hersenenen. Een vasculaire dementie geeft een verhoogde kans op een beroerde, wat een dodelijke afloop kan hebben.

Een hoge bloeddruk vergroot de kans op een aderverkalking, wat op zich dan weer de kans op vasculaire dementie verhoogd. Veel eten en roken verhogen de kans op een aderverkalking.

Vasculaire dementie komt vooral voor bij mannen van boven de 60 jaar.

Exelon voor het verminderen van de symptomen bij dementie
Meer info & bestelmogelijkgheden

1. Symptomen van vasculaire dementie

In het begin wordt deze ziekte vooral gekenmerkt door traagheid in het handelen en denken. Niet op hetzelfde moment kunnen lopen en spreken zijn al een symptoom. In een later stadium zijn de symptomen gelijklopend aan andere vormen van dementie zoals: slecht geheugen, moeilijk beslissingen kunnen nemen, problemen met eenvoudige taken, rondzwerven of zelfs verdwalen in een bekende omgeving.

Mensen met vasculaire dementie kunnen depressief worden. Afhankelijk van het gedeelte van de hersenen dat aangedaan is kunnen zich nog andere symptomen voordoen: moeilijk kunnen slikken, langzaam spreken, in kleine pasjes beginnen lopen of men krijgt een spierzwakte of verlamming in de benen waardoor het lopen moeilijker wordt.

2. Hoe vasculaire dementie behandelen?

De dementie zelf kan niet worden genezen maar een behandeling kan wel nieuwe infarcten voorkomen. Deze behandeling bestaat uit een vetarm dieet en lichaamsbeweging. Iemand die rookt moet onmiddelijk stoppen met roken. Ook middelen om de hoge bloeddruk te doen dalen verkleinen de kans op stolselvorming. Voor een mogelijke depressie worden medicijnen voorgeschreven.

Bij een spierzwakte of problemen met het bewegen is fysiotherapie aanbevolen, bij spraakproblemen een spraaktherapie.