Inhoud van dit artikel:

Vrouw met vaginismeBij vaginisme trekken de bekkenbodemspieren samen, veroorzaken pijn en verkleinen de grootte van de vaginaopening. Geslachtsgemeenschap kan daardoor heel pijnlijk zijn en penetratie van de vagina onmogelijk maken.

De ernst van deze aandoening is afhankelijk van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen hebben hier zo'n last van dat ze zelfs geen vinger of tampon in de vagina kunnen inbrengen, deze vrouwen moeten voor een onderzoek zelfs onder narcose gebracht worden. Er zijn vrouwen die wel een inwendig onderzoek kunnen verdragen maar geen geslachtsgemeenschap kunnen hebben.

1. Oorzaken

  • Meestal is een psychische oorsprong de oorzaak van vaginisme en komt dit niet zelden voor bij vrouwen die bang zijn voor sexueel contact. Deze angs kan ontstaan zijn door een vroegere traumatische ervaring zoals verkrachting of sexueel misbruik in de jeugdjaren.
  • Angst voor zwangerschap kan eveneens de oorzaak zijn.
  • Angst of schuldgevoelens die te maken hebben met sex kunnen ook tot deze aandoening bijdragen.
  • Ook een lichamelijke aandoening zoals een ontsteking van de vagina kan voor pijn bij het vrijen zorgen en leiden tot vaginisme.

2. Behandeling

Een onderzoek door de arts is noodzakelijk, deze zal nakijken of er lichamelijke oorzaken zijn die de penetratie pijnlijk of moeilijk maken. Bij een psychische oorzaak zal u doorverwezen worden naar een seksuoloog of het advies krijgen om een vorm van psychotherapie te gaan volgen.