Ernstige vorm van vaginale schimmelVeel vrouwen krijgen wel ooit wel eens last van vaginale ongemakken zoals een vaginale schimmelinfectie, en dan meestal in de jaren dat ze kinderen krijgen. Schimmelinfectie kan regelmatig terugkomen. De aandoening ontstaat wanneer een schimmel die van nature in de vagina voorkomt, de Candida albicans, sneller dan normaal gaat groeien. Schimmelinfectie is niet gevaarlijk maar geeft een vervelende jeuk aan de vulva en vagina.

Itraconazol tegen schimmelinfectie
 
Meer info & bestelmogelijkheden

Candida zelftest
 
Meer info & bestelmogelijkheden

1. Symptomen

De symptonen van vaginale schimmel doen zich meestal in de loop van een paar dagen voor onder de vorm van hevige irritatie en jeuk aan vagina en vulva. Er vormt zich ook een dikke witte afscheiding die er een beetje als kaas uitziet. Als er niets aan gedaan wordt kan de gevoelige huid rood worden en zelfs kapot gaan.

2. Voorkomen

Schimmelinfectie komt vaak terug, als u er regelmatig last van heeft zijn er een paar eenvoudige dingen die u kunt doen om de klachten te voorkomen.

  • vagina alleen met water wassen
  • gebruik geen badproducten, geparfumeerde zeep of vaginaaldouches
  • gebruik geen inlegkruisje, tampons of geparfumeerd maandverband
  • gebruik geen zaaddodende crèmes
  • draag katoenen ondergoed en losse kleding

3. Oorzaken

De candida-schimmel komt bij één op de vijf vrouwen in de vagina voor en geeft normaal gezien geen klachten. De groei van de schimmel wordt zowel door het immuunsysteem als door de bacteriën die normaal in de vagina aanwezig zijn onderdrukt. Als deze bacteriën door antibiotica of zaaddodende middelen worden gedood, kan de schimmel zich vermeerderen wat uiteindelijk tot klachten leidt.

De bacteriën in de vagina kunnen ook door een verandering in het hormoonevenwicht gedood worden. Deze veranderingen treden op tijdens de zwangerschap of voor de menstruatie. Schimmelinfectie kan ook via geslachtsgemeenschap worden doorgegeven. Vrouwen met suikerziekte (diabetes mellitus) zijn vatbaarder voor schimmelinfectie.

De oorzaak van vaginale schimmel kan ook liggen bij een te overdreven gebruik van badproducten, wasmiddelen en deodorant.