1. Wat kan je doen tegen grijs haar?

Iedereen krijgt op een bepaald moment last van grijzend haar. De meeste mensen krijgen grijze haren op beginnende oudere leeftijd. Maar het is reeds ook vanaf jonge leeftijd mogelijk. De belangrijkste reden waardoor je grijs wordt is de leeftijd en de genen die je geërfd hebt van uw ouders. Er zijn nog meerdere reden waardoor je grijs kan worden. Dit bespreken we verder in dit artikel. Maar wat de reden ook is. Kan men er voor zorgen dat je minder snel grijs haar zal krijgen? En wat kan je doen als je reeds grijs haar hebt? We bespreken enkele mogelijkheden.

1.1. Supplementen

Er zijn heel wat supplementen verkrijgbaar die grijs haar zouden afremmen. Of zelfs uw oorspronkelijke haarkleur terug zouden herstellen. Zowat alle verkrijgbare producten zorgen voor de aanmaak van het pigment melanine. Wat uiteraard ook nodig is om het haar weer een donkere kleur te geven op een natuurlijke manier. Dus zonder verven of kleuren.  

1.1.1. Werken deze supplementen?

Een feit is: als je een hoofd vol grijs haar hebt dan is het vrijwel zeker dat je niet opnieuw uw natuurlijke haarkleur zal terugkrijgen. Enkel als je beginnend grijs haar begint te krijgen dan kan zo'n product het verder grijzer worden afremmen. Maar een supplement dat er voor zorgt dat je tot uw 80ste geen grijs haar hebt? Dat is (nog) niet te verkrijgen.

1.2. Het haar kleuren of verven

Je kan uiteraard uw haar ook een gezond en jong kleurtje geven door het te verven of te kleuren. Er zijn voor zowel vrouwen als mannen daarvoor goede producten beschikbaar.

1.2.1. Wat is het verschil tussen kleuren en verven?

Wanneer je uw haar gaat verven dan is de kleur blijvend voor een langere tijd. De kleur zit echt in het haar zelf. Als uw haar groeit dan zal je een uitgroei merken. Je zal dan uw haar opnieuw moeten kleuren om de uitgroei opnieuw te dekken. 

Bij een kleurspoeling ligt de kleur meer op de buitenkant van het haar. Telkens wanneer je uw haar wast zal er een beetje kleursel verdwijnen. Met een kleurspoeling kan je de haarkleur ook intenser maken.

1.3. Grijze haartjes verwijderen

Ik heb het mijn moeder nog weten doen, ook bij mijn vader, grijze haren uittrekken. Dat is natuurlijk ook een manier om de opvallende grijze haren weg te werken. Dat kan je doen met een pincet. Uiteraard ook alleen maar uit te voeren bij beginnende vergrijzing.

1.4. Wat zijn de oorzaken van grijs haar?

1.4.1. Leeftijd en erfelijkheid

Het verdwijnen van het pigment melanine is de reden waarom men grijs zal worden. Dit is een kleurstof die er voor zorgt dat je bruin, blond, rost of zwart haar zal hebben. Ook onze huid bevat pigment. Wanneer je ouder wordt zullen uw haarcellen minder pigment aanmaken. En je zal dan grijzer worden. Erfelijkheid en leeftijd zijn de grote oorzaken bij het verdwijnen van uw mooie haarkleur. Wanneer uw ouders vroeg grijs geworden zijn dan is de kans groot dat dit bij jou ook het geval zal zijn.

1.4.2. Roken

Men weet al langer dat roken gewoon nergens goed voor is. Je longen raken bevuild van de nicotine en uw algemene conditie gaat achteruit. En roken zorgt er ook voor dat de productie van melanine geremd wordt. Dus kan je sneller grijs worden.

1.4.3. Tekort aan vitamine B12

Een te kort aan de vitamine B12 zal het krijgen van grijze haren bespoedigen. Ook op jonge leeftijd. Mensen met anorexia, of ouderen en mensen met bepaalde aandoeningen kunnen een te kort hebben aan deze vitamine. Ook als je ongezond eet en te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt zit je binnen deze risicogroep. Ook vegetariërs en veganisten vallen binnen deze groep.

Gelukkig is hier wel iets aan te verhelpen. Je kan extra vitamine B12 in de handel kopen. Maar je kan ook uw voedingspatroon aanpassen en meer vlees en vis eten. Ook in eieren en zuivel is deze vitamine aanwezig. Een grote hoeveelheid is terug te vinden in lever.

1.5. Koper

Het mineraal koper is een zeer belangrijk element voor het ganse lichaam en is onmisbaar. Het zorgt ook voor de pigmentatie van huid, haar en de kleur van de ogen. In de voeding is koper onder andere aanwezig in cacao, noten, graanproducten, schaal- en schelpdieren, amandelen, linzen, rozijnen. In de meeste supplementen met koper kopen.