1. Wat is een transgender?

transgenderBen je een jongen of een meisje en je voelt je niet lekker in uw lichaam? Daarmee bedoelen we niet dat je je ziek voelt maar dat je eigenlijk een meisje zou willen zijn terwijl je in een jongenslichaam zit, omgekeerd kan natuurlijk ook, je zit in een meisjeslichaam maar je wil een jongen zijn.

1.1. Wat te doen als je transgender bent?

De meeste transgenders beginnen zich anders te kleden, jongens doen meisjekleding aan en meisjes willen er niet uitzien zoals een jongen. Transgenders kunnen psychische problemen ontwikkelen als ze er niet kunnen over praten. Het is dus in de eerste plaats van groot belang dat je met uw gevoel niet blijft zitten en er dus met vrienden of uw ouders over praat. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Om u te helpen en te antwoorden op allerlei vragen is er in België een online trangendersite waar je terecht kan voor alle vragen i.v.m. transgender. Je kan deze organisatie contacteren per mail maar je kan ze ook telefonisch contacteren en zelfs een afspraak maken, zie www.transgenderinfo.be Deze mensen luisteren naar uw problemen en zullen u verder helpen en de nodige contacten aanreiken, het is echter niet de bedoeling dat ze een hormonale behandeling voorschrijven want ze hebben geen medische bevoegdheden. Eventuele klachten behandelen i.v.m. bijvoorbeeld discriminatie is ook niet hun job, u wordt wel verder geholpen naar de juiste instanties.

1.2. Transgendertherapie

Voor vele transgenders is het niet genoeg om zich te gedragen en te kleden zoals het andere geslacht en zullen ook verlangen naar de lichamelijke kenmerken zoals borsten, vagina, penis, ... Dit kan worden bekomen door medicijnen voor een transgendertherapie en uiteindelijk een geslachtsoperatie.

Bij een transgendertherapie wordt er ingegrepen in de hormoonhuishouding van de persoon. Een vrouw die liever een mannelijk lichaam zou hebben krijgt een dosis testosteron toegediend, dat is het mannelijk geslachtshormoon. Deze medicijnen zullen de typische uiterlijke kenmerken van de vrouw onderdrukken zoals borstvorming, menstruatien hoge stem, ... De mannelijke kenmerken zullen toenemen zoals meer haargroei op het gezicht (baardgroei), een grotere adamsappel en een lagere stem. Bij een man die liever een vrouw zou zijn wordt er oestrogeen toegediend, het vrouwelijke geslachtshormoon. Het lichaam van de man zal er dan vrouwelijker gaan uitzien.

1.3. Medicijnen

De eerste stap zijn verschillende psychologische onderzoeken, daarna volgen hormonale medicijnen zoals Estraderm MX, Evorel, Evorel Conti, Evorel Sequi, Livial, Premarin, Premique en Progynova. Deze medicijnen zijn ook hier online te bestellen. De laatse stap in het veranderingsproces is een geslachtsoperatie.

1.4. Transgender kinderen

Kinderen weten al op jonge leeftijd dat ze niet in het lichaam zitten dat bij hun past, ze krijgen echter pas vanaf 16 jaar geslachtshormonen voorgeschreven. Tot die tijd zijn ze dus genoodzaakt om zich met kleding en uiterlijke opmaak te transformeren tot iemand van het andere geslacht. De medicijnen moeten over het algemeen het gehele leven ingenomen worden.