Inhoud van dit artikel:

androgelHet mannelijk geslachtshormoon testosteron wordt gebruikt bij klachten door een te lage testosteronspiegel. Bij jongens kan dit een te late puberteit zijn, bij mannen kan een te laag testosterongehalte de oorzaak zijn van een verminderd libido. Bij lage doseringen treden meestal geen bijwerkingen op. De van testosteron afgeleide anabole steroïden nadrolon en stanozolol worden onder andere gebruikt bij ernstige postmenopauzale osteoprose. Dit is niet altijd zonder bijwerkingen en kan bij vrouwen zorgen voor een toename van de lichaamsbeharing, baardgroei kan gevormd worden en de stem klinkt mogelijk lager na verloop van tijd. Bij mannen verhoogd dit de geslachtsdrift wat zich uit in een langdurige erectie.

Omdat mannelijke geslachtshormonen een eiwitsparend, anabool, effect hebben worden deze ook wel misbruikt als spierversterkend middel in de sport, meerbepaald nandrolon en stanozolol.

1. Androgel

Het natuurlijk mannelijk hormoon testosteron wordt vooral geproduceerd in de zaadballen. Dit hormoon zorgt bij de man voor de secundaire geslachtskenmerken zoals de baardgroei, zwaardere stem en een meer gespierde lichaamsbouw. Eveneens zorgt testosteron voor het sexueel gedrag en het voortplantingsvermogen. Wanneer het lichaam te weinig testosteron aanmaakt dan zullen er afwijkingen in de mannelijke eigenschappen optreden. Het tekort aan testosteron kan ontstaan doordat de zaadballen niet meer of niet goed functioneren. Het kan eveneens een stoornis zijn in het hersenaanhangsel (hypofyse), daar wordt een hormoon gemaakt dat de zaadballen moet aanzetten tot het produceren van testosteron. De klachten die ontstaan bij een tekort aan testosteron kunnen verholpen worden door het toedienen van Androgel. Deze gel wordt op de huid aangebracht en de testosteron wordt dan door de huid heen (=transdermaal) opgenomen in het lichaam. Androgel vult de hoeveelheid testosteron aan in het lichaam tot men een normale stabiele testosteronspiegel bereikt.

Een gebrek aan testosteron kan klachten geven zoals:

  • Vermindering van energie in het lichaam
  • Krachtvermindering
  • Vermindering van de spiermassa
  • Vermeerdering van het lichaamsvet
  • Een lage botdichtheid
  • Minder zin in vrijen
  • Zwakke seksuele prestatie

2. Testim

Dit medicijn bevat eveneens het mannelijk geslachshormoon testosteron dat zorgt voor het goed functioneren van de mannelijke seksuele functies en zorgt voor de typische mannelijke uiterlijke kenmerken (androgene werking). Het medicijn bevordert de eiwit-synthese en remt de eiwit-afbraak (anabole werking). De gel wordt 's ochtends na de douche of bad aangebracht op een schone droge huid. De schouder, de bovenarm of de buik zijn ideale plaatsen voor het aanbrengen van de gel, deze wordt dan via de huid opgenomen in het lichaam.