spataderenEen op de vijf volwassenen krijgt wel te maken met spataders, dit komt meestal voor op latere leeftijd. Deze aandoening heeft niet zo'n mooi aanzicht en word dan ook meestal als ontsierend beschouwd. De spataders komen hoofdzakelijk voor op de benen, maar meestal zijn ze niet schadelijk voor de gezondheid.

Aesculaforce tegen spataderen
Meer info & bestelmogelijkheden

1. Behandeling

Als de aders pijnlijk of erg lelijk worden, of wanneer er zweren ontstaan dan gaat men over tot een behandeling. Er bestaan verschillende methoden om spataders te behandelen, je kan het proberen met spataderbalsem of spataderolie. Indien dit niet voldoende effect geeft dan kan men, als de spataders klein zijn, de aders laten inspuiten waardoor de wanden aan elkaar kleven en er geen bloed meer in kan vloeien. Men kan de aders ook operatief verwijderen, de spataders kunnen nadien wel terugkomen waardoor deze behandeling dan herhaald moet worden.

2. Zelfhulp

Als u last heeft van spataders dan kan je een aantal maatregelen treffen die kunnen helpen:

  • blijf niet te lang stilstaan
  • ga regelmatig wandelen om de bloedstroom in de benen op gang te houden en de beenspieren te activeren
  • indien u gaat zitten, probeer dan de benen zoveel mogelijk hoog te houden
  • als uw dokter elastische steunkousen aanbeveelt, trek deze dan 's morgens aan nog voor u opstaat, terwijl de benen even hoog zijn als uw lichaam
  • draag geen spannende kledingstukken die de bloedstroom van en naar de benen kunnen beperken
  • als u overgewicht hebt, probeer dan enkele kilo's af te vallen

3. Oorzaken

Spataders zijn dikwijls het gevolg van zwakke kleppen in de aders en komt veel in in dezelfde familie voor. Het vrouwelijke hormoon progesteron, dat de aders doet verwijden, bevordert het ontstaan van spataders. Dit is ook de reden waarom vrouwen er meer last van hebben (vooral tijden de zwangerschap) dan mannen. Tijdens de zwangerschap is er dan ook nog extra druk op de aders in het bekken doordat de baarmoeder langzaam groter wordt. Ook mensen met een overgewicht zijn gevoeliger voor spataderen, net zoals een beroep waarbij men lange tijd achter elkaar moet rechtstaan zonder veel te moeten wandelen.

4. Klachten bij spataders

Als u spataders in de benen krijgt dan kan dit de volgende klachten geven:

  • heel duidelijke zichtbare blauwe, vervormde en gezwollen aders, deze zijn nog beter zichtbaar als u rechtstaat
  • je kan pijn hebben in het been dat getroffen is, vooral bij lang rechtstaan.

In ernstige gevallen kan de huid over de spataders dun en droog worden, deze kan dan ook gaan jeuken. Ook zweren kunnen ontstaan.