1. Wat is spanningshoofdpijn?

pijn-hebbenSpanningshoofpijn is matige tot hevige pijn op één of meerdere plaasten van het hoofd. De oorzaak is dikwijls stress of een verkeerde houding, waardoor overmatige spierspanning van nek en hoofdhuid optreedt. Spanningshoofdpijn duurt meestal maar een paar uur maar sommige mensen hebben chronische hoofdpijn die dagen of weken kan duren.

Herhaalde spanningshoofdpijn krijgt men vaak bij depressiviteit of aanhoudende druk door bepaalde problemen (bijvoorbeeld op het werk).

De pijn bij spanningshoofdpijn wordt meestal erger door een lawaaierige omgeving en een te warme omgeving. Deze soort hoofdpijn komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

1.1. Symptomen

De klachten beginnen vaak aan het eind van de ochtend/begin van de middag. De hoofdpijn kan enkele uren aanhouden en de symptomen zijn:

  • bonzende hoofdpijn boven de ogen of in het ganse hoofd
  • druk achter de ogen
  • gespannen nekspieren
  • een bekneld gevoel hebben rond het hoofd

Bij mensen waar deze hoofdpijn blijft aanhouden slapen die meestal slecht, men kan er ook futloos en depressief van worden.

1.2. Bij de dokter

De diagnose van spanningshoofdpijn is vaak duidelijk af te leiden uit de klachten. Als de pijn in zeer korte tijd is ontstaan of als er bijkomende alarmerende klachten zijn dan kan men nader onderzoek doen zoals een MRI- of CT-scan. Dit kan soms nodig zijn om de oorzaak te vinden.

De dokter kan methoden opsommen om de stress tegen te gaan zoals yoga en ontspanningsoefeningen. Als u depressief bent of neigingen heeft daartoe dan kan men u antidepressiva voorschrijven. Als de stress of de depressiviteit verminderd is dan verdwijnt de hoofdpijn meestal. Maar de pijn kan later weer terugkeren.