1. mugWat moet je meehebben op reis?

Indien u reeds medicijnen voorgeschreven kreeg van de dokter dan is het uiteraard belangrijk dat u deze niet vergeet mee te nemen op reis, eventueel een extra hoeveelheid voor als u ergens vertraging oploopt. Vervoer de medicijnen in de oorspronkelijke verpakking en neem een voorschrift van uw arts mee. Steek de medicijnen eventueel op 2 verschillende plaatsen, om mogelijk verlies van uw medicijnen uit te sluiten.

Chloroquine tegen Malaria
Meer info & bestelmogelijkheden

Daarnaast zijn de volgende middelen ook aangewezen om mee te nemen naar uw vakantiebestemming:

 • pijnstiller
 • neusdruppels
 • keel- en hoesttabletten
 • geneesmiddel tegen de reisziekte
 • geneesmiddel tegen spijsverteringsproblemen
 • geneesmiddel tegen diarree
 • een ontsmettingsmiddel
 • hydrofiele watten
 • wondhelende/ontsmettende zalf
 • zalf tegen insectenbeten en allergie
 • zalf tegen verstuiking en blauwe plekken
 • steriel gaasverband
 • steriele naalden en injectiespuiten van 10 ml. (ontwikkelingslanden)
 • gaaswindels en steunwindels
 • verbandhaakjes en veiligheidsspelden
 • schaar en pincet
 • koortsthermometer
 • drukverband
 • oogzalf
 • zonnecrème met een hoge factor
 • aftersun zonnemelk

1.1. Gezondheid op reis

Heel veel mensen gaan op reis naar het buitenland en naar exotische bestemmingen, 25% van de vakantiegangers wordt ziek of verwond zich. De meest voorkomende problemen zijn spijsverteringsproblemen, verkeersongelukken en sexueel overdraagbare aandoeningen. Tropische ziekten zijn eerder zeldzaam.

1.2. Voorbereidingen

Bij exotische bestemmingen kunt u uw huisarts vragen of hij immunisatie aanraadt tegen besmettelijke ziekten. Uw reisbureau kan u over de lokale gezondheidsvoorzieningen inlichten.

1.3. Immunisatie

Immunisatie hangt af van de duur van de reis en in welk land u op vakantie gaat. Zoek minstens 8 weken op voorhand uit welke inentingen er eventueel worden aangeraden, voor verschillende soorten kan het een aantal weken duren vooraleer zij werkzaam zijn. Voor de meeste landen is immunisatie niet verplicht.

1.4. Malaria

Helaas bestaat er tegen Malaria geen vaccin, maar deze ziekte kan voorkomen worden met een combinatie van voorzorgsmaatregelen. Er bestaan preventieve medicijnen: Malarone is het nieuwste en voor reizigers meest voorgeschreven malariamiddel. Het wordt gebruikt zowel om malaria te voorkomen als te behandelen. Een tablet Malarone bevat twee stoffen (atovaquon en proguanil) die werkzaam zijn tegen de parasiet Plasmodium falciparum, de meest voorkomende veroorzaker van een malaria infectie. De beste manier om malaria te voorkomen is natuurlijk door er voor te zorgen dat u niet gestoken wordt door de malariamug. Draag een lange broek en hemden met lange mouwen, gebruik speciale muggenolie en slaap onder een muskietennet. En 's avonds brand je muggenballetjes of staafjes. Op deze manier kan je ook knokkelkoorst voorkomen, dit is een ernstige ziekte die door muggen wordt verspreid. Gebruik ook een muggenstift, omdat krabben aan insectenbeten tot infecties kan leiden.

1.5. Gezond blijven

Indien u last hebt van wagenziekte, zeeziekte of luchtziekte, eet dan vlak voor de reis slechts weinig en drink geen alcohol. Het meest stabiele deel van een voertuig is meestal tussen de wielen, neem daar plaats en zet u zo dicht mogelijk bij een bron van verse lucht. Ga ook niet zitten lezen. Er bestaan goede geneesmiddelen tegen wagenziekte, Primatour tabletten geven een goed resultaat.

1.6. Jetlag/vliegen

Het vliegen door tijdzones doet uw cyclus van slapen en wakker zijn meestal geen goed en kan deze in de war brengen, de zogenaamde jetlag. Als u in oostwaartse richting reist dan kan u het effect verkleinen door vanaf enkele dagen voor uw vlucht iedere nacht een uur eerder te gaan slapen. Indien u op reis gaat in de westelijke richting dan kan u een uur later naar bed gaan. Zware maaltijden moeten vermeden worden, eet eveneens geen zout of vet tijdens uw vlucht en drink veel water of niet-alcoholische dranken. Mensen die nog niet lang geleden een zware hartaanval hebben gehad of die lijden aan een ernstige longziekte, bijholteontsteking of een oorontsteking mogen niet vliegen. Vraag advies aan uw huisarts indien u kort tevoren geopereerd bent of ziek geweest bent, zeker als het een infectie betrof. Heel wat luchtvaartmaatschappijen willen geen vrouwen vervoeren die meer dan 35 weken zwanger zijn.

1.7. Problemen met de spijsvertering

Wie kent het niet? Diarree op reis, de meest voorkomende ziekte tijdens de vakantie. Diarree kan veroorzaakt worden door het water en voedsel op vakantie waardoor er andere bacteriën in de darmen komen, of door een maag-darmcatarre. Het is moeilijk een maag-darmcatarre te voorkomen maar u kan wel het risico verkleinen door uw handen voor het eten goed te wassen, door rauwe groenten, schelpdieren, salade en ijs te vermijden. Schil ook al het fruit dat u eet. Drink alleen water uit flessen en poets daar ook uw tanden mee, u kan ook zelf het water zuiveren met jodiumtabletten of een filter. Doe eveneens geen ijsblokjes die afkomstig zijn van kraanwater in uw drank. Krijgt u toch diarree, rust dan minstens een dag goed uit, eet even niets maar drink veel (bij voorkeur vloeistoffen met glucose en zout om uw vochtniveau weer op peil te brengen). Neem zeker geneesmiddelen tegen diarree mee op reis.

1.8. Sexueel overdraagbare ziekten (SOA)

De beste manier om soa te vermijden is geen sex met nieuwe partners. Doet u dit toch dan kan u het risico verkleinen door veilig te vrijen door het gebruik van condooms. Goede condooms zijn niet overal te verkrijgen, neem daarom deze mee van thuis.

1.9. Warm weer

Een warm en vochtig klimaat kan wel aangenaam zijn maar zorgt wel voor bijna permanente transpiratie. De huid is een uitstekende broedplaats voor bacteriën en schimmels, vooral de oksels, de huidplooien onder de borsten, de huid tussen de vingers en tenen, de lies en soms ook de hoofdhuid. Huidinfecties kan u meestal wel voorkomen door regelmatig te douchen of te baden, droog u goed af voor u zich terug aankleed. Draag ook losse kleding van natuurlijke vezels, en vergeet niet om u tijdig in te smeren met zonnecrême.

1.10. Zwanger op reis

Aangezien het risico voor een miskraam het grootst is tijdens het eerste trimester, kan men een verre reis beter uitstellen tot na deze periode. Reizen als dusdanig verhoogt het risico voor miskraam niet, maar de opvang van een eventuele ernstige bloeding kan problemen stellen, vooral in afgelegen gebieden. De mogelijke combinatie van zwangerschapsbraken met reisziekte verhoogt het risico voor hevig braken met dehydratatie, zeker indien dit zich in tropische temperaturen afspeelt. Tijdens het derde trimester moet men vooral bedacht zijn op bloedingen (b.v. placenta praevia), zwangerschapstoxicose (gezwollen voeten, hoge bloeddruk, eiwit in de urine) en vroegtijdig breken van de vliezen. Bovendien wordt reizen tijdens het laatste trimester fysisch moeilijk en oncomfortabel. Na 32 weken mag een zwangere vrouw geen intercontinentale vluchten meer nemen, en na 36 weken mag een zwangere vrouw geen enkele vlucht meer nemen. Na de bevalling zal men liefst 7 dagen wachten. De behandelende arts levert best een attest af met de vermoedelijke bevallingsdatum. De ideale periode om te reizen situeert zich ongeveer tussen 16 en 28 weken: de eerste zwangerschapscontroles zijn uitgevoerd, de periode van misselijkheid ligt achter de rug, er is minder kans op miskraam en het risico voor de vroegtijdige arbeid ligt nog enigszins ver vooruit. Aan zwangere vrouwen moet ontraden worden om reizen te ondernemen naar afgelegen streken, naar gebieden waar gele koorts voorkomt (wanneer men niet gevaccineerd is) en naar gebieden waar resistente malaria heerst, met hoge transmissiekans (zone C, met name een groot deel van tropisch Zuid-Amerika, zwart Afrika, Indië en zuidoost Azië). Voor het vertrek moeten alle routine zwangerschapsonderzoeken uitgevoerd zijn.

1.11. Gezondheid thuis

Sommige ziekten die u op reis opdoet komen soms pas tot uiting als u eenmaal terug thuis bent. Zo kunnen symptomen die op griep lijken zoals koorts, hoofdpijn, rillingen en pijnlijke gewrichten, duiden op malaria. Raadpleeg uw huisarts en vertel hem de details van uw reis. Vraag eveneens medisch advies als u plots onverklaarbare huiduitslag krijgt of diarree die langer dan 10 dagen duurt. Hoewel de symptomen wellicht uit zichzelf zullen verdwijnen is het toch aan te raden om langdurige verschijnselen te melden om ongewone infecties te kunnen uit sluiten.