Psoriasis is een huidaandoening die vooral voorkomt in Westerse landen en delen van Azië en Afrika. De meeste verschillende types psoriasis zijn moeilijk onder controle te houden en kunnen ook regelmatig terugkeren. De rode verdikte plekken op de huid zijn geschubt maar jeuken meestal niet, ze veroorzaken vooral lichamelijk en gemeenschappelijk ongemak.

Beschadigde huid behandelen met Dermalex Repair Psoriasis zalf zonder recept
 
Meer info & bestelmogelijkheden

1. Wat is psoriasis?

Bij deze aandoening produceert de getroffen huid veel sneller nieuwe cellen dan er dode cellen worden afgestoten. Het gevolg is dat er dikke lagen van overtollige huidcellen ontstaan.

2. Oorzaken

De exacte oorzaak is helaas niet bekend. Bepaalde vormen van psoriasis kunnen onstaan door een infectie, verwondingen of stress. Meestal hebben meerdere familieleden de aandoening wat erop wijst dat erfelijkheid hierin een rol speelt. Het gebruik van bepaalde medicijnen tegen een depressie, middelen tegen een te hoge bloeddruk, bètablokkers en middelen tegen malaria kunnen psoriasis verergeren of zelf uitlokken.

3. Lokale behandeling

Psoriasis wordt meestal behandeld met verzachtende crème of zalf (Dermalex Repair Psoriasis of Serica Lacto Derm Psoriasis Intensief) die de huid soepelder maakt. Andere toegepaste behandelingen bevatten koolteer of ditranol die de ontsteking en schilfering doen afnemen. Ditranol breng je alleen aan op de aangetaste huid omdat dit de gezonde huid kan irriteren. Uw arts kan ook een preparaat voorschrijven dat calcipotriol bevat, een derivaat van vaitamine D. Ook een corticosteroïdezalf- of lotion kan voorgeschreven worden.

4. Algemene behandeling

Indien de psoriasis zich over grote delen van het lichaam voordoet en niet reageert op lokale preparaten dan is therapeutische blootstelling aan ultraviolet licht in lichtcabines ook mogelijk. De UV-therapie kan gecombineerd worden met medicatie. Veel psoriasispatiënten hebben ook baat op een geregelde, korte dosis zonlicht. De aangetaste huid kan effectief verbeteren door het blootstellen aan zonlicht, maar u moet wel opassen voor zonnebrand.

5. Psoriasis vulgaris

Foto van de huidziekte Psoriasis vulgarisEen andere naam is ook wel plaquepsoriasis. Dit type is de meest voorkomende vorm van psoriasis, het is een aandoening voor het leven die zich op elke leeftijd kan manifesteren.

5.1.1. Symptomen:

dikke, rode plekken met schilferige huid, meestal voorkomend op knieën, ellebogen, ondderrug en op het hoofd achter de oren en bij de haargrens, soms ontwikkelen de plekken zich op beschadigde huid of op oud littekenweefsel. kan soms jeuk veroorzaken op de aangetaste huid. nagels die verkleurd zijn en bedekt met kleine putjes, in ernstige gevallen komen de nagels los. De symptomen van psoriasis vulgaris zijn meestal blijvend maar de ernstigheid kan op termijn variëren.

6. Psoriasis guttata

Foto van huidziekte Psoriasis guttataDeze vorm treft vooral kinderen en jonge volwassenen, niet zelden na een keelinfectie met bacteriën.

6.1.1. Symptomen:

kleine, ronde, rode schilferende plekken op de huid, hoofdzakelijk op de rug en de borst. soms veroorzaakt dit ook jeuk. De symptomen verdwijnen over het algemeen na vier tot zes maanden. Meer dan de helft van de patiënten krijgt op latere leeftijd een andere vorm van psoriasis.

7. Psoriasis inversa

Foto van huidziekte Psoriasis inversaDeze vorm van psoriasis manifesteert zich bij oudere mensen in de vorm van grote, vochtige rode plekken in de huidplooien. De uitslag komt vooral voor in de liezen, de huid onder de borsten en soms de oksels. Na een behandeling verdwijnt meestal de psoriasis inversa maar deze kan terug komen.

8. Complicaties

Ongeveer 10 % van de psoriasispatiënten krijgt een vorm van artritis, meestal in de vingers en de knieën. Bij pustulaire psoriasis kan het massale verlies van cellen van het huidoppervlak leiden tot uitdroging en nierfalen, hoge koorts en infecties. Zonder behandeling is de ziekte dan levensbedreigend

9. Psoriasis pustulosa

Foto van huidziekte Psoriasis pustulosaDit type is zeldzaam en kan ernstig zijn, het treft vooral volwassenen.

9.1.1. Symptomen:

Kleine blaasjes die met pus gevuld zijn, vooral voorkomend op handpalmen en voetzolen. grote oppervlakken van rode en ontstoken huid, de huid is bijzonder gevoelig. verdikte en schilferige huid. In zijn meest ernstige vorm wordt de hele huid getroffen door pustulaire psoriasis