Afbeelding van rectaal onderzoek van de prostaatMannen van boven de 50 hebben in de meeste gevallen een lichte prostaatvergroting. De aandoening word ook wel "benigne prostaat hyperplasie" genoemd. Deze is goedaardig en heeft niets met prostaatkanker te maken. Als de vergroting niet extreem is dan word dit als een normaal aspect van het ouder worden beschouwd.

Avodart voor het behandelen van een goedaardige prostaatvergroting

Meer info & bestelmogelijkheden

1. Behandeling

De behandeling van een prostaatvergroting is afhankelijk van factoren als de leeftijd, algehele gezondheid, mate van de prostaatvergroting en of de blaas en nieren door een blokkering van de urinewegen zijn aangetast. De behandeling kan invloed hebben op het seksueele leven van de patient.

Als de symptonen niet te erg zijn dan word aangeraden om s'avonds niet te drinken zodat men s'nachts minder moet plassen. Indien de symptonen blijven aanhouden dan is een behandeling met medicijnen noodzakelijk. Als de symptonen vrij ernstig zijn dan volgt een ingreep zoals een operatie of een catherisatie. Een operatie leidt tot onvruchtbaarheid maar zelden tot impotentie. Bij ongeveer één op de zeven mannen is na acht tot tien jaar een nieuwe operatie nodig.

Bij een operatie wordt een deel van de prostaat via de urinebuis verwijderd. Alleen weefsel dat de urinestraal verhinderd wordt weggehaald. Indien de prostaat erg groot is en het overtollige weefsel niet door de urinebuis kan verwijderd worden zal in een enkel geval de klier grotendeels via een incisie in de buik weggehaald worden.

Tegenwoordig behoren ook inkrimpen van de prostaat met microgolven en laseroperatie tot de mogelijkheden.

2. Medicijnen

Ter behandeling van prostaatvergroting en soms ter verlichting van de symptonen worden vaak medicijnen voorgeschreven zoals alfablokkers.

3. Diagnose

Een rectaal onderzoek waarbij de arts een vinger in het rectum steekt om de prostaatklier te kunnen voelen. Een bloedonderzoek om te zien of de nieren goed functioneren en om prostaatkanker uit te sluiten. Een urineonderzoek met het oog op ontsteking. Eventueel een echo kan uitgevoerd worden om de hoeveelheid urine in de blaas na het plassen te controleren en te meten.

4. Symptomen

Naarmate de prostaatklier groter wordt zal de urinebuis afgekneld worden en vervormen. Aanvankelijk geeft deze vergroting geen symptonen. Indien deze klier echter blijft groeien dan kan het plassen beïnvloedt worden.

  • vaak moeten plassen, dag en nacht
  • vertraagd beginnen met plassen, vooral als de blaas vol is
  • een zwakke onderbroken urinestroom
  • je hebt het gevoel dat de blaas niet helemaal leeg is

Koud weer, veel vocht drinken ( vooral alcohol ) en urineproductieverhogende medicijnen kunnen de symptonen erger maken. Als de blaas zich niet volledig leegt kan deze groter worden waardoor de onderbuik zichtbaar opzet.

Als deze aandoening niet wordt behandeld zullen hoogstwaarschijnlijk de urinewegen ontstoken raken en heeft men grotere kans op blaasstenen. Het is eveneens mogelijk dat ten gevolge van de achterblijvende urine een verhoogde achterwaartse druk van de blaas op de nieren ontstaat met nierschade tot gevolg. Een prostaatvergroting kan ook plotseling de urinestroom volledig afsluiten met als gevolg een snel erger wordende pijn en plasgevoel tot gevolg. Onmiddelijke opname in het ziekenhuis!