Afbeelding van een rectaal onderzoek voor een protaatontstekingEen ontsteking van de prostaatklier kan acuut of chronisch zijn. Een acute prostatitis komt niet zo veel voor en geeft over het algemeen ernstige symptomen die met een antibioticabehandeling snel weer voorbij zijn. Een chronische ontsteking daarentegen geeft mildere symptomen over een lange periode en kan moeilijk te genezen zijn. Beide soorten komen vooral voor bij mannen tussen de dertig en vijftig jaar.

Oorzaak

Meestal is de oorzaak niet echt met zekerheid vast te stellen. Zowel de chronische als de acute vorm kan het gevolg zijn van een bacteriële infectie die zich vanuit de urinewegen naar de prostaatklier verspreidt. Het kan ook soms te maken hebben met een sexueel overdraagbare ziekte.

1. Symptomen

De symptomen van een acute ontsteking treden plotseling op:

  • koorts en koude rillingen
  • pijn rond de basis van de penis
  • pijn in de onderrug
  • pijn tijdens de ontlasting
  • meer moeten plassen en pijn hebben tijdens het urineren

Een chronische ontsteking kan zich zonder symptomen voordoen, doen deze zich wel voor dan manifesteren deze zich geleidelijk aan met als gevolg:

  • pijn hebben en gevoeligheid aan de penis en de teeltballen, liezen, bekken of rug
  • pijn bij de zaadlozing
  • bloed in de zaadvloeistof
  • meer moeten plassen en pijn hebben tijdens het urineren

2. Diagnose

Uw arts zal een rectaal onderzoek doen waarbij men een vinger in het rectum steekt om de prostaat te kunnen voelen. Hij zal ook eventueel wat afscheiding van de prostaatklier afnemen door de prostaat via het rectum te masseren en de afscheiding dan uit de urinebuis te halen. Er kan ook een echo en/of CT-scan nodig zijn om vast te stellen dat het om een abces gaat en niet om prostaatkanker.

3. Behandeling

Als men een bacteriële infectie vindt dan zal men antibiotica voorschrijven. Bij een chronische ontsteking kan het maanden duren voor de infectie over is. Men krijgt dan wel pijnstillers en stoelgangbevorderende middelen voorgeschreven. Eventueel word ook bedrust voorgeschreven indien de situatie ernstig is. Een prostaatontsteking die niet door een bacteriële infectie wordt veroorzaakt zal behandeld worden met pijnstillers en medicijnen om de spier bij de uitgang van de blaas te ontspannen. De meeste mannen zullen helemaal genezen maar de klacht kan wel terugkomen.