Voeten op een weegschaalMedisch gezien bent u te zwaar als u minstens 20% meer weegt dan het maximale gezonde lichaamsgewicht voor uw lengte . Ernstig overgewicht kan heel wat gezondheidsproblemen veroorzaken, er word immers een verhoogde druk uitgeoefend op uw organen en gewrichten. Veel voorkomende klachten door overgewicht zijn rugpijn, pijn in de knieën en heupen en kortademigheid. Ook vergroot overgewicht de kans op enkele mogelijke dodelijke aandoeningen zoals kransslagadervernauwing, beroerte en een te hoge bloeddruk. Psychische problemen, waaronder depressiviteit, zijn ook een mogelijk gevolg.

Xenical Orlistat tegen overgewicht
Meer info & bestelmogelijkheden

1. Oorzaken

Overgewicht ontstaat als men meer energie tot zich neemt dan men verbruikt. Te veel eten en te weinig beweging zijn dan ook de voornaamste oorzaken van overgewicht. Deze aandoening kan het gevolg zijn van verkeerd aangeleerde eetgewoonten of erfelijke factoren in de familie. In bepaalde zeldzame gevallen is het een gevolg van hormonale stoornis, ook kunnen sommige medicijnen leiden tot overgewicht en soms is de oorzaak psychisch.

2. Verhoogde kans op gezondheidsproblemen

Dikke mensen hebben een verhoogde kans op een hoge cholesterolspiegel waardoor dan weer de kans vergroot op aderverkalking (vettige afzettingen hopen zich op in de wand van de slagaderen). Aderverkalking draagt bij aan een te hoge bloeddruk en aan kransslagadervernauwing. Ook Trombose in de slagader en embolie (het vasthechten van een stolsel in een bloedvat) komt meer voor bij dikke mensen. Ze hebben ook een grotere kans op galstenen en krijgen vlugger diabetes. Prostaatkanker, borstkanker en kanker van de baarmoeder komen eveneens meer voor bij dikke mensen.

Het hoge gewicht zet extra druk op de gewrichten, de heupen en de knieën hebben nogal dikwijls last van gewrichtsslijtage. Slaapapnoe, een aandoening van de ademhaling, wordt ook in verband gebracht met vetzucht.

3. Behandeling

Gewoonlijk wordt overgewicht (vetzucht) behandeld met een vermageringsdieet en meer beweging. U kan zich aansluiten bij een fitnessclub of eventueel een fitnessapparaat aankopen waardoor u thuis ongestoord en aangepast aan uw eigen tijdsindeling kan fitnessen.

Bij een dieet wordt de inname van calorieën beperkt tot 500 à 1000 minder calorieën dan gemiddeld noodzakelijk is voor iemand van uw leeftijd, geslacht en lengte. Het dieet heeft als bedoeling om langzaam gewicht te verliezen en wordt gewoonlijk samengesteld door uw huisarts of een diëtist. U kan zich ook eventueel aansluiten bij een zelfhulpgroep.

4. Geneesmiddelen

Soms is chirurgie nodig om vetzucht te bestrijden. De maag wordt verkleind zodat u zich reeds na een kleine hoeveelheid eten voldaan voelt. Vindt u deze maatregel echter te drastisch en te kostelijk dan zijn er een aantal populaire medicijnen verkrijgbaar zoals Alli orlistat en Xenical.