Ongeruste vrouw over haar menopauzeDe periode rond de menopauze noemt men de overgang, de menopauze is de allerlaatste menstruatie. De overgang is ook een levensfase waarin er nogal wat kan veranderen op het gebied van werk, uw relatie of de zorg voor anderen zoals uw kinderen of ouders. De meeste vrouwen ondervinden geen klachten tijdens de menopauze, sommige vrouwen hebben echter last van overgangsverschijnselen waardoor hun dagelijkse leven er onder te lijden heeft. Overgangsklachten treden over het algemeen op tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar. Sommige vrouwen hebben eerder of later klachten. Als een vrouw een jaar lang geen menstruatie gehad heeft dan is het zeer waarschijnlijk dat deze definitief voorbij zijn. Het tijdstip van de overgang is nogal vaak familiegebonden.

Famosan Overgang Balans
Meer info & bestelmogelijkheden

1. Oorzaken

Tijdens het ouder worden van de vrouw worden de eierstokken minder actief en maken ze minder en minder het hormoon oestrogeen aan, de overgangsklachten kunnen daar het gevolg van zijn. Bij een overgang op jonge leeftijd kunnen de klachten soms ernstig zijn, maar dat is zeker niet altijd het geval. Wel is het zo dat er meer ernstige klachten voorkomen bij vrouwen die plots in de overgang komen. Dit kan voorkomen bij operatieve verwijdering van beide eierstokken of na een behandeling met chemotherapie of bestraling wegens kanker. Na deze behandeling verliezen de eierstokken hun mogelijkheid om hormonen aan te maken.

2. Symptomen

De overgangsklachten kunnen een jaar of vijf voor het definitief ophouden van de menstruatie reeds optreden. Deze klachten kunnen een tweetal jaar aanhouden. Heel wat vrouwen merken in het begin een onregelmatige cyclus op waarbij de bloedingen heviger kunnen worden.

Ook andere klachten kunnen zich voordoen:

  • de gekende opvliegers waarbij het hoofd, borsten en armen rood worden en warm aanvoelen, deze opvliegers kunnen tot een paar minuten aanhouden
  • vrij hevige transpiratie, vooral 's nachts, wat dan weer aanleiding kan geven tot een slechte nachtrust en vermoeidheid
  • angstgevoelens, paniek of somberheid worden nogal dikwijls toegeschreven aan de overgang, maar het zijn geen typische overgangsklachten. Deze klachten hebben soms ook te maken met een verandering in de levensfase, zoals relatieproblemen, problemen op het werk, zich zorgen maken voor anderen, enz...

3. De jaren na de overgang

Na de overgang kunnen ook andere symptomen of klachten optreden, die ook bij mannen voorkomen en samenhangen met het ouder worden:

  • de huid wordt minder elastisch en rimpels worden meer zichtbaar
  • de vaginawand kan dunner en schraler worden, een droge vagina kan een pijnlijk gevoel geven bij het vrijen
  • door het feit dat de slijmvliezen dunner worden kunnen blaasontstekingen vaker voorkomen

Evenals mannen hebben ook vrouwen, bij het ouder worden, na de overgang meer kans op een aandoening aan de kransslagader en het brozer worden van de botten (osteoporose)

4. Behandeling

Heel wat vrouwen hebben geen medicijnen nodig in de overgang, ze hebben soms wel overgangsklachten maar vinden dat die er gewoon bijhoren. Veel vrouwen zijn ook tevreden met het feit dat de menstruaties eindelijk definitief zullen stoppen.

Er zijn ook vrouwen die ernstige klachten hebben zoals opvliegingen en nachtzweten, met het gevolg dat ze slecht slapen. Hormonen, zoals oestrogenen, kunnen deze klachten verminderen. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze toe te dienen, zoals pillen, implantaten onder de huid of pleisters. Soms volstaat het om deze medicijnen slechts een half jaar of een jaar te gebruiken, andere vrouwen hebben er soms langer behoefte aan. Men vermoedt wel dat de kans op borstkanker toeneemt bij een gebruik langer dan 5 jaar. Naast medicamenten die het hormoon oestrogeen bevatten, zijn er ook andere medicijnen die opvliegers kunnen verhelpen, zoals clonidine. Een droge vagina of terugkerende blaasontstekingen zijn te behandelen met oestrogeencrèmes of ovules die men in de vagina aanbrengt.