Afbeelding van zaadleider, bijbal, tetsikelen en balzakEen ontsteking aan de teeltbal en aan de bijbal kan tot een aandoening leiden die epididymo-orchitis wordt genoemd. Meestal geeft dit een pijnlijke zwelling aan één teeltbal en kan ook koorts veroorzaken.

1. Oorzaken

Meestal is de oorzaak een bacterie die vanuit de urinewegen via de zaadleider in de bijbal is gekomen. Bij actieve jonge mannen is SOA (seksueel overdraagbare aandoening) meestal de boosdoener. Bij mannen die al wat ouder zijn zal er eerder sprake zijn van een urinewegontsteking of prostatitis. Vroeger was bij jonge mannen de bof meestal de oorzaak van epididymo-orchitis.

2. Symptomen

De symptomen worden meestal erger in de loop van enkele uren. Meestal is het symptoom een zwelling, roodheid en gevoeligheid van het scrotum aan de ontstoken kant. Als het ernstig is dan dit ook hevige pijn veroorzaken aan het scrotum dat gepaard gaat met koorts en rillingen.

Als het om een urinewegontsteking gaat dan kan men ook symptomen hebben van de aandoening die deze ontsteking veroorzaakt, zoals pijnlijk en veelvuldig moeten plassen.

De symptomen van epididymo-orchitis lijken op die van een ernstige aandoening zoals een torsie van de teeltbal.

3. Behandeling

Als uw dokter een SOA vermoedt dan wordt er een uitstrijkje uit uw urinebuis genomen om te kijken of er een ontsteking is. Is er twijfel over de diagnose dan kan men een echo nemen om te zien of er een torsie zit. In enkele gevallen is een operatie nodig.

Indien de ontsteking niet veroorzaakt is door de bof dan zal uw dokter wellicht antibiotica voorschrijven. Men zal u ook bedrust en veel drinken aanraden. Pijnstiller en een ijskompres helpen tegen de pijn en de zwelling. Na 2 dagen zal de pijn al een stuk minder erg zijn, de zwelling van het scrotum kan wel nog enkele weken aanhouden.