1. MaandverbandWanneer begint de menstruatie of ongesteldheid van de vrouw?

De menstruatie of de ongesteldheid van de vrouw begint in de puberteit en houdt op in de overgang met de menopauze. De gemiddelde duur van een cyclus is 28 dagen, maar de menstruaties kunnen ook optreden iedere 24 dagen of 35 dagen. Eens de puberteit voorbij dan menstrueren de meeste vrouwen vrij regelmatig met steeds ongeveer hetzelfde aantal dagen tussen de ongesteldheden in. Er zijn echter ook vrouwen die hun ganse leven onregelmatig menstrueren. Een menstruatiebloeding kan 2 tot 7 dagen aanhouden, het gemiddelde is 5 dagen.

Utrogestan bij premenstrueel syndroom, onregelmatige menstruatie, menstruatiepijn en verminderde vruchtbaarheid
Meer info & bestelmogelijkheden

1.1. Oorzaken

Een tijdelijk verstoord hormonaal evenwicht is meestal de oorzaak van wisselingen in de menstruatiecyclus. een onregelmatige menstruatie komt veel voor in de puberteit. Na een bevalling kan de menstruatie gedurende de eerste paar maanden onregelmatig zijn, onregelmatige ongesteldheid in de periode voor de menopauze komt ook vaak voor.

Factoren zoals stress, een depressie en een ernstige of chronische ziekte kan een oorzaak zijn voor een verstoord hormonaal evenwicht . Eveneens kan overdreven veel sporten of een sterk gewichtsverlies (anorexia nervosa) de oorzaak zijn van onregelmatige menstruaties.

Af en toe kan een aandoening van de eierstokken of de baarmoeder er ook voor zorgen dat de menstruatiecyclus onregelmatig is. Vooral wanneer de geslachtshormonen niet in evenwicht zijn (polycysteus-ovariumsyndroom) en endometriose, waarbij baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder, op andere plaatsen in de buikholte voorkomt, kunnen de menstruatie verstoren.

Een niet bekende zwangerschap kan zorgen voor onregelmatig vaginaal bloedverlies, die men dan aanziet als een menstruatiebloeding. Een late ongesteldheid kan zelfs het gevolg zijn van een miskraam. Als u zwanger zou kunnen zijn en je hebt een te late menstruatiebloeding die in combinatie is met hevige buikpijn dan neem je best contact op met de huisdokter, het kan hier dan immers gaan om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Heel dikwijls blijft de oorzaak van onregelmatige menstruaties ook gewoon heel onduidelijk.

1.2. Behandeling

Indien de onregelmatige menstruatie het gevolg is van een normale hormoonwisseling in de puberteit of vlak na een bevalling, dan worden dit meestal vanzelf terug regelmatig. Bij vrouwen die de overgang naderen zijn onregelmatige bloedingen de eerste symptomen van het uiteindelijk helemaal wegblijven van de menstruatie. Een behandeling is dan vrijwel nooit nodig. Als de klachten toch blijven aanhouden en ongemakken in het dagelijks leven geven dan kan men tabletten tegen menstruatiepijn innemen. De dokter kan ook medicijnen voorschrijven om er voor te zorgen dat de menstruaties meer regelmatig komen, voor jonge vrouwen is dit dan meestal de anticonceptiepil. Is de vrouw bijna in de overgang dan zijn er andere hormoonbehandelingen voorzien.

Indien er echter geen enkele aanwijsbare reden is voor de onregelmatige bloedingen dan kan men eventueel onderzoek doen naar de oorzaak. Deze onderzoeken kunnen bestaan uit een zwangerschapstest, een bloedonderzoek om het hormoongehalte te meten en een echo om de eierstokken en de baarmoeder te bekijken. Indien er een oorzaak gevonden wordt dan is na de behandeling in de meeste gevallen de menstruatie weer regelmatig.