Inhoud van dit artikel:

Vrouw met ongewenste haargroeiEr zijn verschillende types overmatige haargroei: hirsutisme en hypertrichose.

De eerste vorm is een mannelijke vorm van lichaamsbeharing bij vrouwen, meestal in het gezicht maar ook op de romp en de ledematen. Meestal komt overmatige haargroei voor bij oudere vrouwen van mediterrane, Aziatische, Spaanse of Arabische herkomst.

De tweede vorm, hyportichose, treft zowel vrouwen als mannen. Deze ongewenste haargroei manifesteert zich dan over het ganse lichaam, ook op plaatsen waar normaal gezien geen lichaamshaar voorkomt.

1. Oorzaken

Na de overgang is bij vrouwen een lichte vorm van hirsutisme normaal. Soms is de oorzaak van overtollige haargroei bij vrouwen een toename van de normale mannelijke hormonen een gevolg van aandoeningen als polycycteus ovarium syndroom (talrijke kleine follicelcysten in de eierstokken) .Het kan ook een bijverschijnsel zijn van anorexia nervosa (weigeren te eten) of een bijwerking van medicijngebruik zoals immunosuppressiva (middelen die gebruikt worden ter vermindering van het immuunsysteem) of middelen tegen een te hoge bloeddruk.

2. Behandeling

Jonge vrouwen met hirsutisme kunnen hun bloed laten onderzoeken door de arts om de spiegel van de mannelijke hormonen te laten bepalen. Als die hoog blijkt te zijn dan kan men het effect daarvan blokkeren met medicijnen en kan de onderliggende oorzaak behandeld worden. Het polycysteus ovarium syndroom kan bijvoorbeeld behandeld worden met hormoontherapie of een operatie. Indien hypertrichose veroorzaakt wordt door bepaalde medicijnen, dan verdwijnen meestal de klachten wanneer men stopt met het gebruik van de bepaalde geneesmiddelen.

Ongewenste haargroei zonder een onderliggende oorzaak kan men zelf behandelen door de haren te bleken, te scheren, te epileren of het gebruik van was of een speciale crème of balsem. Een langdurige en een onaangename behandeling is elektrolyse of lasertherapie.