Rolwit wc-papierAls u moeizame en vertraagde stoelgang met kleine harde keutels heeft dan heb je waarschijnlijk obstipatie, moeilijke stoelgang. Het aantal keren dat u zich ontlast is minder belangrijk omdat dit bij gezonde mensen onderling kan verschillen, sommige mensen gaan 3 maal per dag naar de wc, anderen 3 maal per week. De meeste mensen doen hun normale stoelgang op een vrij regelmatige basis, de darmen functioneren het best als ze zich aan een vast patroon kunnen houden.

Bisacodyl tegen obstipatie meer info & bestelmogelijkheden

1. Verstopping

Een keertje een harde stoelgang hebben is helemaal niet gevaarlijk, maar soms kan er een oorzaak voor zijn en dan is nader onderzoek op uw stoelgang nodig. Als je last hebt van een ernstige verstopping ga dan naar de dokter, doe dit ook als uw verstopping langer dan 2 weken duurt. Zeker als je dit nog nooit eerder gehad hebt, ouder bent dan 50 of er in uw stoelgang sporen van bloed op te merken zijn is een doktersbezoek een verstandige keuze. Langdurige obstipatie kan de aanleiding zijn voor een ernstige verstopping waarbij harde keutels in de endeldarm kunnen blijven steken. Vloeibare ontlasting kan langs daar nog wegstromen, met dan diarree tot gevolg.

2. Oorzaken

Indien men te weinig vezelrijk voedsel en vloeistoffen tot zich neemt kan dit de oorzaak zijn van obstipatie. Het drinken van teveel alcohol of dranken met cafeïne, wat een gevaar is voor uitdroging, kan de ontlasting hard maken en dus de stoelgang moeilijker maken. Eveneens te weinig bewegen of een lange periode van niet bewegen kan de stoelgang bemoeilijken, ook aandoeningen zoals de schildklieraandoening hypothyreoïde en een depressie kunnen tot obstipatie leiden. Harde ontlasting wordt bovendien ook in verband gebracht met aandoeningen van de dikke darm zoals diverticulose.

Mensen die herstellen van een buikoperatie of last hebben van een aandoening aan de anus, bijvoorbeeld aambeien of een anale kloof, kunnen tijdens de ontlasting pijn hebben, wat tot een moeilijke stoelgang kan leiden. Ook medicijnen waarin aluminium en calciumcarbonaat aanwezig is, zoals sommige antidepressivia en antacida, kunnen de oorzaak zijn van obstipatie. Vrouwen hebben meer last van een moeilijke stoelgang dan mannen, de reden daarvoor is nog niet gekend.

3. Behandeling

Als de reden van de obstipatie uw levenswijze is, dan zijn er een aantal eenvoudige stappen die u kunt nemen om uw stoelgang te normaliseren of in ieder geval te verbeteren:

  • meer vezels eten, vezelrijke voedingstoffen zijn onder andere te vinden in zemelen, volkorenbrood, noten, fruit, bladgroenten, aardappelschillen, bonen en erwten
  • eet minder gerafineerde en van vezels ontdane voeding zoals wit brood
  • meer drinken, maar geen alcohol, koffie en thee
  • een laxeermiddel nemen mag maar gebruik dit niet aanhoudend, de darm kan uiteindelijk niet meer zonder functioneren
  • heeft u drang tot ontlasting, stel dit dan niet uit, hoe langer de ontlasting in de darm aanwezig is, hoe droger en harder deze wordt
  • probeer om een dagelijks routine te ontwikkelen waarbij u op hetzelfde tijdstip naar de wc gaat voor uw ontlasting

Als blijkt dat de verstopping toch nog aanhoudt, dan is het aangewezen om een laxeermiddel te gebruiken en eventueel een bezoek te brengen aan uw huisarts.