1. MenopauzeWanneer begint de menopauze van de vrouw?

Bij de menopauze (de overgang) houdt de vrouw op met te menstrueren. Dit komt omdat de eierstokken geen eitjes meer laten volgroeien en geen oestrogeen meer produceren. Tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar vindt de menopauze meestal plaats, deze kan ineens optreden en gedurende een aantal jaren standhouden.

De meeste vrouwen hebben geen of nauwelijks last van de menopauze. Sommige vrouwen hebben wel last van vervelende overgangsklachten. De normale probleempjes die zich kunnen voordoen zijn het vasthouden van vocht, humeurig zijn, zweten in bed en de bekende opvliegers. Dit houdt allemaal verband met de onregelmatige hormoonspiegels. De meeste van deze symptomen zijn tijdelijk, maar er zijn ook symptomen die permanent kunnen worden, zoals een droge vagina, als ze niet behandeld worden.

Vrouwen hebben een kleinere kans op kransslagadervernauwing dan mannen, omdat oestrogeen hierop een positief effect heeft. Maar tijdens de menopauze verminderd de productie van oestrogeen en wordt de kans op hartziekten groter en ook het verouderingsproces versnelt, dat kan tot botontkalking leiden. U krijgt ook te maken met veranderde sexualiteit. Het is mogelijk dat negatieve gevoelens kunnen losgemaakt worden door het intreden van de onvruchtbare levensfase en de uiterlijke kenmerken van het ouder worden.

Famosan Overgang Totaal
Meer info & bestelmogelijkheden

1.1. Behandeling

De klachten die bij de menopauze horen kunnen behoorlijk afnemen als de levenswijze aangepast wordt. Als menopauze behandeling worden er voor sommige vrouwen hormoonvervangende middelen aangeraden of andere medicijnen om in te nemen. Het risico op hartkwalen kan men verminderen door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen zoals zwemmen en joggen. Het is nooit te laat om daarmee te beginnen. Het begin van osteoporose kan u vertragen door alcoholgebruik te beperken, niet te roken en regelmatig aan lichaamsbeweging te doen zoals wandelen, dansen, aerobics, ... Calciumrijk voedsel (melk, kaas, broccoli, spinazie, gedroogde vijgen, ...) stimuleert de botgroei en voorkomt de voortgang van osteoporose. Eet u te weinig calciumrijk voedsel, dan kan u een dagelijkse aanvulling calcium slikken van 1000 tot 1500 mg met een hoeveelheid toegevoegde vitamine D

1.2. Behandeling met medicijnen

U kan er ook eens over nadenken om medicijnen in te nemen als middel tegen opvliegers en de droogheid van de vagina te verminderen. Meestal wordt dan een combinatie van oestrogeen en progesteron gegeven. De hoeveelheid oestrogeen, die sterk gedaald is door de menopauze, komt hierdoor weer op peil en het vermindert botverlies en verkleint het risico op hartkwalen. Progesteron wordt in combinatie gegeven omdat het innemen van alleen oestrogeen de kans op baarmoederkanker vergroot. Gewoonlijk duurt de behandeling met deze hormonen tenminste 5 jaar en kan daarna worden verder gezet.

1.3. Psychologische steun

Bij psychische problemen die samenhangen met de menopauze is het belangrijk dat u hierover praat met uw partner en met andere vrouwen die dezelfde ervaring hebben. Natuurlijke kuren en ontspanningsoefeningen kunnen ook helpen. Indien u een ernstig psychisch probleem heeft en dit ook blijft aanhouden dan moet u zich wenden tot de dokter. Deze kan eventueel antidepressiva voorschrijven.