Pro-banthine maagzuurremmerDe wand van de maag en twaalfvingerige darm hebben gewoonlijk een slijmlaag die beschermt tegen de gevolgen van maagzuur. Als deze beschermende laag door het maagzuur wordt aangetast kan de wand ontstoken raken en stuk gaan. Wanneer die aantasting blijft duren en niet hersteld vormt er zich een zweer. Er zijn twee peptische zweren: een maagzweer en een zweer aan de twaalfvingerige darm. De laatste komt vaker voor en gemiddeld op jongere leeftijd dan maagzweren en meer bij mannen dan bij vrouwen. Maagzweren komen vooral voor bij mensen die ouder zijn dan vijftig. 

Pro-banthine: maagzuurremmer bij behandeling van maagzweer

1. Oorzaken

Peptische zweren kunnen meestal in verband gebracht worden met een Helico pylori-infectie. Men neemt aan dat deze bacterie gemakkelijk kan worden overgedragen in een onhygiënische omgeving, hij scheidt stoffen af die de werking van de slijmvlieslaag verminderen. Maagzuur is dan in staat om de wand van de maaf of de twaalfvingerige darm aan te tasten waardoor zweren kunnen ontstaan.

Peptische zweren kunnen ook het gevolg zijn van langdurig gebruik van aspirine of non-steroïde ontstekingsremmers. Factoren die het ontstaan van zweren in de hand kunnen werken zijn roken en mogelijk cafeïne (koffie, thee, cola). Soms komt het ook veel voor in bepaalde families, men neemt aan dat stress geen oorzaak is van peptische zweren maar het kan een bestaande zweer wellicht verergeren.

2. Symptomen

Een deel van de mensen met een maagzweer ervaart helemaal geen klachten of doen het ongemakkelijke gevoel af als een indigestie. Aanhoudende klachten kunnen zijn:

  • pijn of een ongemakkelijk gevoel in de bovenbuik
  • verlies van eetlust en gewicht
  • een vol gevoel hebben
  • misselijkheid en soms overgeven

De pijn kan enkele weken duren en dan voor maanden en zelfs jaren verdwenen zijn. De pijn bij een zweer aan de twaalfvingerige darm kan lang na een maaltijd erger worden omdat de maag dan leeg is. Deze pijn stopt als er iets gegeten wordt maar komt gewoonlijk enkele uren later terug. De pijn die veroorzaakt wordt door een maagzweer wordt net erger als men iets eet.

3. Complicaties

De meest voorkomende complicatie van een peptische zweer is een bloeding als de zweer een nabijgelegen bloedvat heeft aangetast. Een ernstige bloeding kan leiden tot het overgeven van bloed. Bloed kan ook door het spijsverteringskanaal worden afgevoerd, dit geeft dan een zwarte, teerachtige ontlasting. In sommige gevallen doorboort de zweer alle lagen van de wand (maagperforatie) of twaalfvingerige darm, waardoor maagzuur in de buikholte terecht kan komen en dan plotseling hevige pijn veroorzaakt. Een bloeding in het spijsverteringskanaal en een perforatie van de wand van de maag of de twaalfvingerige darm kan levensbedreigend zijn en vereisen onmiddelijk medisch ingrijpen. In zeldzame gevallen kan een zweer aan het einde van de maag of in de twaalfvingerige darm leiden tot een vernauwing van de maaguitgang, met ams gevolg dat de maag zich niet meer volledig kan ledigen. De symptomen die dan kunnen optreden zijn een opgeblazen gevoel na het eten, enkele uren na het eten moeten overgeven van onverteerd voedsel en gewichtsverlies.

4. Behandeling

Er wordt een endoscopie uitgevoerd en er kunnen dan biopten worden afgenomen om te zoeken naar een ontsteking door H. pylori en om maagkanker uit te sluiten. Men kan ook bloed afnemen om dat te laten testen op antistoffen tegen H. pylori en op bloedarmoede.

De behandeling is er op gericht om de zweer te genezen en terugkeer te voorkomen. Mogelijk wordt u ook aangeraden om uw levenswijze te veranderen. Als Helicobacter pylori wordt aangetroffen, zal gewoonlijk een combinatie van antibiotica en een medicijn om maagzuur te onderdrukken worden voorgeschreven (bijvoorbeeld Pro-Banthine).

Zuurremmende middelen worden voorgeschreven om de kans op genezing te vergroten.

Als het slikken van aspirine of non-steroïde ontstekingsremmers de oorzaak is, zal uw dokter een alternatief of een extra medicijn voorschrijven, zoals een zuurremmend middel of misoprostol om het slijmvlies van maag en twaalfvingerige darm te beschermen.

Een bloeding of preforatie die door een zweer veroorzaakt wordt,  vereist een onmiddelijke opname in het ziekenhuis. Als het bloedverlies ernstig is kan een bloedtransfusie noodzakelijk zijn. In geval van een bloeding zal bijna altijd een endoscopie worden gedaan om de bron van de bloeding op te sporen, tijdens deze procedure kan geprobeerd worden het bloedvat dicht te branden of ter plaatse een injectie met medicijnen te geven om het bloeden te stoppen. Bij een ernstige bloeding kan een operatie noodzakelijk zijn, in geval van een perforatie zal bijna altijd een operatie nodig zijn om het gat in de wand van de maag of de twaalfvingerige darm dicht te maken.

5. Middelen tegen een maagzweer

Pro-Banthine, esomeprazol, lansoprasol, omeprazol, pantoprazol, rabeprazol, cimetidine, famotidine, nizatidine, rantidine, bismuszouten, misoprostol, sucralfaat.