Vrouw met jeuk aan de halsJeuk is een algemeen symptoom van een groot aantal huidaandoeningen. Jeuk kan zich beperken tot een klein plekje maar kan zich ook verspreiden over het ganse lichaam. Jeuk kan erger worden door er aan te krabben, op die manier beschadig je de huid waardoor er weer stoffen vrijkomen die de jeuk veroorzaken. Zie ook anale jeuk

Equilac voor het behandelen van huidklachten
 
Meer info & bestelmogelijkheden

1. Wat is nu de oorzaak van uw jeuk?

De oorzaak kan bijvoorbeeld een insectenbeet zijn, je hebt dan jeuk op één plek van het lichaam. Jeukende huiduitslag is een bekend symptoom van aandoeningen zoals netelroos, eczeem, schurft, enz...

Heb je jeuk over het ganse lichaam dan kan dit het gevolg zijn van een droge huid, overgevoeligheid aan zeep, badschuim of een allergische reactie op medicijnen. Het kan ook een symptoom zijn van een ernstige aandoening zoals een leverziekte of nierfalen.

Jeuk die lang blijft aanhouden op bepaalde plekken van uw lichaam kan worden veroorzaakt door emotionele spanningen. Dit komt dan vooral voor in de nek, armen en benen, maar kan ook elders irritatie veroorzaken. Veel krabben, soms ook onbewust, zorgt ervoor dat de huid dikker wordt en de jeuk nog toeneemt. Men komt dan in een vicieuze cirkel terecht van jeuk en krabben. Jeuk op de hoofdhuid kunnen ook hoofdluizen zijn.

2. Hoe kan je jeuk verlichten?

Er bestaan verschillende maatregelen om jeuk te verlichten. Een verzachtende crème of zalf kan een uitkomst bieden om uitdroging van de huid tegen te gaan. Het beste effect geeft dit als je deze aanbrengt na het wassen, baden of douchen.

Vermijd geparfurmeerde badproducten, wasmiddelen en wollen kleding, dit zijn stoffen die de huid kunnen irriteren. Draag geen nauwaansluitende kleding en knip de nagels kort om te vermijden dat u de huid beschadigd wanneer u zich krabt.