Inhoud van dit artikel:

impotentieDe meeste mannen hebben wel eens moeite om een erectie te krijgen of te houden. Sporadische impotentie is heel normaal, als dit echter blijft aanhouden kan er sprake zijn van een lichamelijke oorzaak. Impotentie op lange termijn leidt vaak tot stress voor zowel de persoon in kwestie als de partner. Slechts 1 op de 10 mannen met deze aandoening gaat naar de dokter.

Terug een erectie met de vacuümpomp Vacurex
 
Meer info & bestelmogelijkheden

1. Oorzaken

Een erectieprobleem kan te wijten zijn aan lichamelijke of psychische aandoeningen, in vele gevallen ook een combinatie van de beide.

Angststoornissen en depressie kunnen tot impotentie leiden en kunnen een weerslag zijn van stress, relatieproblemen of de angst om niet te presteren. Het kan ook een bijwerking zijn van medicijnen waaronder antidepressivia en medicijnen tegen een hoge bloeddruk. Vermoeidheid, veel roken en veel drinken hebben eveneens hun impact op de erectie van de man. Een vaataandoening waardoor de bloedtoevoer naar de penis minder is kan eveneens de oorzaak zijn. Erectieproblemen kunnen ook optreden als de zenuwen die prikkels van en naar de penis voeren beschadigd zijn door een operatie, bijvoorbeeld aan de prostaatklier, of door een chronische ziekte als multipele sclerose of diabetes.

De aandoening komt vooral voor bij mannen van middelbare leeftijd. Plotselinge en periodieke impotentie heeft meestal psychische oorzaken. Impotentie die zich langzaam ontwikkelt en die aanhoudt of erger wordt heeft in de eerste plaats een lichamelijke oorzaak.

2. Hulpmiddelen

Uw erectieprobleem kan je oplossen zonder medicatie met gebruik van verschillende hulpmiddelen om een volwaardige erectie te krijgen en te behouden.

  • De vacuümpomp bestaat uit een plastic cilinder die om de penis wordt gedaan en met een handpompje wordt in de cilinder een vacuüm bekomen waardoor de penis zich met bloed vult en stijf wordt. Na het weghalen van de cilinder blijft de erectie in stand door een speciale rubber band of cockring die om de onderkant van de penis wordt geschoven. Dit veilig hulpmiddel is bij de apotheek verkrijgbaar en winkels met seksartikelen.
  • De penisprothese wordt operatief in de penis aangebracht. Eén type bestaat uit twee roedels waarmee de stand van de penis met de hand kan worden aangepast. Als de roedels éénmaal zijn ingebracht kan de grootte van de penis niet meer veranderd worden.
  • Een opblaasbaar implantaat bestaat uit twee cilinders en een kleine pomp. De pomp blaast de cilinders op waardoor de penis stijf blijft. Door de cilinders leeg te laten lopen verdwijnt de erectie.