1. Wat is hypogonadisme?

Testim testosteronHypogonadisme is een te geringe activiteit van de teeltballen waardoor er te weinig testosteron wordt aangemaakt en spermaproductie te lijden heeft. Bij jongens die nog niet in de puberteit zijn gaat de groei langzamer en is de sexuele ontwikkeling vertraagd.

Een chromosoomafwijking zoals het syndroom van Klinefelter kan een abnormale ontwikkeling van de teeltballen veroorzaken zoals hypogonadisme. Dit ongemak kan ook ontstaan als de hypofyse niet genoeg hormonen produceert, wat tot een tumor aan de hypofyse kan leiden. Er zijn ook andere ziekten die de teelballen kunnen beschadigen met als gevolg hypogonadisme, dit kan bijvoorbeeld de bof zijn of een dubbelzijdige teelbaltorsie. Ook te veel alcohol drinken, chemotherapie en bestraling kunnen hupogonadisme veroorzaken.

Testosteron verhogen

knop

1.1. Symptomen

Als hypogonadisme na de puberteit optreedt kan het zijn dat dit maar één gevolg heeft en dat is onvruchtbaarheid. De man heeft dan een verminderde spermaproductie.

Er kunnen ook andere symptomen optreden:

impotentie

  • kleine teelballen
  • verminderd libido
  • verminderde haargroei op gezicht in de oksels en te weinig schaamhaar
  • verminderde spierkracht

Wanneer dit ongemak optreedt voor de puberteit dan kan het de puberteit vertragen.

1.2. Behandeling

De dokter zal een onderzoek verrichten om te kijken of de teelballen normaal zijn en de secundaire geslachtskenmerken controleren. Ook zal de dokter een bloedonderzoek laten doen om het gehalte aan testosteron te meten. 

De behandeling richt zich op de oorzaak, aandoeningen aan de teelballen kunnen met synthetische hormonen zoals Testim worden behandeld. Als de hypofyse niet goed genoeg werkt dan kan men hypofysehormonen geven, is er een tumor dan zal deze verwijderd worden. Bij puberende jongens zal de behandeling de haargroei stimuleren en de ontwikkeling van de geslachtskenmerken. Bij volwassenen leidt de behandeling tot meer spierkracht, haargroei, potentie en libido.

Tijdelijke borstgroei en acne kunnen als bijwerking optreden. Als de teelballen normaal zijn, kan de potentie en de vruchtbaarheid hersteld worden. Als de oorzaak een aandoening is aan de teelballen dan zal de man bijna altijd onvruchtbaar blijven.