Hoofpijn hebben

Wie heeft er eens geen hoofdpijn?
Bijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn gehad, meestal duurt hoofdpijn slechts een paar uurtjes maar soms kan ze ook wekenlang blijven hangen.

De pijn kan dof gevoelig zijn, hevig bonzend en kan constant zijn of regelmatig scherpe steken geven. Er kunnen ook andere klachten zijn zoals misselijkheid, dubbel of wazig zien. Het kan plaatselijk zijn of, bijvoorbeeld boven de ogen, of zich voordoen in het ganse hoofd.

1. Wat zijn de oorzaken van hoofdpijn?

Er kunnen enorm veel oorzaken zijn maar ongeveer 75% wordt veroorzaakt door spanning in de hoofdhuid of de nekspieren.

Spanningshoofdpijn is een veel voorkomend verschijnsel en veroorzaakt matige pijn aan beide zijden van het hoofd. Andere soorten hoofdpijn (migraine, clusterhoofdpijn) kunnen verschillende oorzaken hebben.

Hoofdpijn heeft meestal geen ernstige oorzaak, het is dus niet meteen een reden om ongerust te worden maar soms is er wel dringende medische hulp nodig. Heel zware hoofdpijn kan een teken zijn van hersenvliesontsteking of een bloeding.

Bij oudere mensen kan hoofdpijn met drukpijn op de hoofdhuid of de slapen het gevolg zijn van arteritis temporalis.

Hoofdpijn kan ook ontstaan door langdurig gebruik van pijnstillers of als bijwerking van bepaalde medicijnen.

1.1. Wanneer een dokter raadplegen?

Als de hoofpijn heel zwaar is, langer duurt dan 24 uur of met andere symptomen gepaard gaat (overgeven, zichtproblemen) dan is het verstandig om een dokter te raadplegen.

1.2. Behandeling hoofdpijn

Als de pijn echt hevig is, lang duurt en een pijnstiller tegen hoofdpijn niet meer helpt, dan contacteert u best de huisarts. Als de dokter een onderliggende oorzaak vermoedt dan kan hij onderzoeken laten uitvoeren zoals een CT-scan of een MRI-scan.

De behandeling hangt af van de oorzaak. Spanningshoofdpijn verdwijnt meestal met rust en pijnstillers. Clusterhoofdpijn kunnen worden behandelt met medicatie tegen hoofdpijn zoals Sumatriptan