Bloeddrukmeter verbonden met IpadIn de westerse wereld heeft één op vijf volwassenen een te hoge bloeddruk, een aandoening die hypertensie wordt genoemd. Hart- en slagaders worden er extra door belast wat als gevolg beschadiging van kwetsbare weefsels geeft. Als deze niet behandeld wordt kan dat leiden tot schade aan de nieren en de ogen. Hoe hoger de waarden, hoe hoger de kans op complicaties als een hartinfact, coronaire hartziekten en beroerte.

Bloeddruk en hartslag meten met iPhone, iPad of iPod Touch
 
Meer info & bestelmogelijkheden

1. Bloeddruk daalt en stijgt

De bloeddruk schommelt van nature, tijdens inspanningen en stress stijgt de druk, als je in rust bent dan daalt de druk. Er zijn natuurlijk verschillen van mens tot mens en met de leeftijd en het gewicht neemt de bloeddruk toe. De bloeddruk wordt in twee getallen uitgedrukt, met als meeteenheid millimeter kwik (mmHg). De normale bloeddruk van een rustende, jonge, gezonde volwassene hoort niet hoger te zijn dan 120/80 mmHg. Iemand die zelfs in ruststand een bloeddruk heeft van 140/90 mmHg heeft last van een te hoge bloeddruk.

2. Klachten van de "stille moordenaar"

Meestal heeft men geen klachten, maar als uw bloeddruk erg hoog is dan kan u last hebben van hoofdpijn, duizeligheid of onscherp zien. Meestal zijn de enige klachten die zich ontwikkelen de symptonen van de beschadigingen, helaas is het dan al te laat, de slagaders en organen zijn op dat moment al onherstelbaar beschadigd. Hoge bloeddruk wordt weleens de "stille moordenaar" genoemd omdat mensen inneens, zonder waarschuwing, kunnen sterven aan een beroerte of hartinfact. Gelukkig kan men door voorlichting en controles de hoge waarden van de bloeddruk in een steeds vroeger stadium vaststellen, nog voor de klachten ontstaan. Met de bloeddrukmeters die in de handel verkrijgbaar zijn kan men ook zelf thuis controleren of je bloeddruk niet te hoog is, waardoor de kans op een hartinfact of een beroerte gevoelig terugloopt.

3. Oorzaken

Bij 90% van de mensen met een is er geen duidelijke oorzaak voor de aandoening maar zowel levensstijl als erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Bij het ouder worden worden bloedvaten minder elastisch, een verhoogde bloeddruk komt dan ook vooral voor bij mensen boven de 40 jaar. Mannen hebben vaker last, dan vrouwen, van een bloeddruk die te hoog is, mensen die te zwaar zijn of veel alcohol drinken lopen ook meer kans op een deze aandoening en veel stress kan de druk verder verhogen. De aandoening is zeldzaam in landen waar men weinig zout in de voeding doet, zout speelt daarom waarschijnlijk een belangrijke rol. Hoge bloeddruk is eveneens erfelijk en negroïde mensen hebben er vaker last van dan blanken.

4. Behandeling

Hoge bloeddruk valt meestal niet te genezen maar kan wel in de hand worden gehouden met een behandeling. Als de bloeddruk niet al te hoog is dan kan een verandering in uw manier van leven meestal de beste oplossing zijn:

  • gebruik minder zout
  • gebruik minder alcohol
  • probeer in de buurt te blijven van uw ideale gewicht
  • als u rookt stop dan met roken
  • meer beweging

Als blijkt dat deze maatregelen niet helpen kan uw arts u bloeddrukverlagende middelen voorschrijven. Deze medicijnen werken op verschillende manieren: u kunt één type medicijn krijgen of een combinatie van meerdere. Het soort medicijn en de dosering worden afgestemd op het individu en het kan een tijdje duren voordat de arts de juiste combinatie en de dosering voor u heeft gevonden.

Sommige artsen geven er de voorkeur aan dat u regelmatig zelf uw bloeddruk meet. Door de eigen bloeddruk zelf in de gaten te houden helpt u de arts de werkzaamheid van de medicijnen te beoordelen.