GriepvirusGriep of influenza is een zéér besmettelijke virusziekte die tijdens de wintermaanden vaak epidemieën veroorzaakt.

De infectie treft vooral de bovenste luchtwegen en wordt verspreid via druppeltjes die door het niezen en hoesten van besmette mensen in de lucht terechtkomen, het virus wordt nog gemakkelijker overgedragen door direct persoonlijk contact, met name via de handen. Lichte griepverschijnselen kunnen ook worden veroorzaakt door andere virusinfecties, maar echte griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus type A of B. Het type A-virus verandert regelmatig van structuur en produceert daardoor nieuwe stammen waartegen vrijwel niemand immuun is. Grootschalige uitbraken of pandemieën deden zich voor in 1918 met de Spaanse griep, in 1957 met de Aziatische griep, in 1968 met de Hongkonggriep en in 1977 met de Russische griep.

Voorkomen van griep met Tamiflu:
Meer info & bestelmogelijkheden

1. Symptomen

Symptone van griep doen zich binnen 24 to 48 uur na de besmetting voor. Griep begint vaak met koude rillingen. Andere symptonen die al binnen een paar uur merkbaar zijn:

  • hoge koorts, transpireren en rillen
  • spierpijn
  • afmattend gevoel
  • keelpijn
  • hoesten, niezen
  • loopneus, verstopte neus

De meestvoorkomende complicaties zijn een bacteriële infectie van de luchtwegen en longen die dodelijk kan zijn voor baby's , oude mensen , mensen met een chronische hart -of longaandoening en personen met een verminderde weerstand.

2. Behandeling

Mensen met een normale gezondheidstoestand kunnen de symptonen het best bestrijden door in bed te blijven en veel te drinken, gewone pijnstillers kunnen spierpijn en andere klachten verminderen. Als de koorts langer dan twee dagen aanhoudt en als u last krijgt van benauwdheid moet u uw huisarts waarschuwen. Als zich geen complicaties voordoen verdwijnen de meeste symptonen van griep meestal binnen een week, al kan het hoesten en de vermoeidheid nog een aantal weken aanhouden. Voor mensen met een verhoogd risico kunnen de complicaties echter levensbedreigend zijn, en tijdens een griepidemie kan een dodelijke longontsteking optreden zelfs bij voorheen gezonde mensen.

3. Griepvaccins

Een griepvaccin moet uiteraard de kans op griep verminderen, dit vaccin onderscheid zich wel van andere vaccins. Elke jaar moet het immers opnieuw gemaakt worden, griepvirussen zijn steeds veranderlijk in lichte of sterke mate. De bescherming van het griepvaccin beperkt zich tot de wintermaanden na de vaccinatie, de werking begint tien dagen na de toediening. Een tweede inspuiting is mogelijk indien er een zware griepepidemie is. Indien na de vaccinatie de virussen om een of andere reden van gedaante veranderen verliest het vaccin zijn kracht.

Een vaccin beschermt niet tegen een verkoudheid, een verkoudheid kan behoorlijk vervelend zijn maar blijft meestal beperkt tot de bovenste luchtwegen zoals de neus, sinussen en keel. Het gevolg van een verkoudheid blijft meestal beperkt tot een verstopte neus, keelpijn en hoesten. Griep tast het volledige organisme aan wat koorts tot gevolg geeft, koorts komt niet zoveel voor bij een verkoudheid.

Een vaccin is aangewezen:

  • indien uw leeftijd meer is dan 65 jaar
  • wanneer u lijdt aan astma
  • wanneer u een chronische bronchitis heeft
  • wanneer u meer dan vijf maal per jaar last heeft van infecties van de luchtwegen.