Geslachtsziekten of ook SOA genaamd zijn de sexueel overdraagbare ziekten die men kan opdoen tijdens het onbeschermd vrijen met de andere partner.

Zhitromax tegen SOA
 
Meer info & bestelmogelijkheden

SOA zelftest
 
Meer info & bestelmogelijkheden

1. Gonorroe

gonnoroe-fotoGonorroe (druiper) is een bacteriële infectie die ontsteking van de genitaliën en afscheiding veroorzaakt.

De bacterie Neisseria gonorrhoeae die gonorroe veroorzaakt kan worden overgedragen door verschillende vormen van sexueel contact. De infectie beperkt zich vooral tot de plek waar de bacteriën het lichaam binnenkomen maar kan zich via de bloedbaan naar andere delen van het lichaam verspreiden (zoals de gewrichten). Een pasgeboren baby die in het geboortekanaal is geïnfecteerd heeft kans op een ernstige oogontsteking die zonder behandeling zelfs tot blindheid kan leiden. Men kan een gonorroe thuistest online bestellen indien u denkt deze ziekte te hebben opgedaan.

1.1.1. Symptomen bij vrouwen

 • Geelachtige of groene afscheiding of pus uit de vagina
 • Pijn bij het plassen
 • Pijn in de onderbuik
 • Eventueel koorts en ernstig ziek zijn
 • Onregelmatig vaginaal bloedverlies

1.1.2. Symptomen bij vrouwen

 • Afscheiding of pus uit de penis
 • Pijn bij het plassen

Indien er geen behandeling plaatsvindt dan kunnen de symptonen na ongeveer twee weken verdwijnen maar men blijft wel besmettelijk. Als de gonorroe het gevolg is van anale seks dan kan de anus en het rectum ontstoken geraken. Als deze geslachtsziekte tijdens orale sex is overgedragen dan is een pijnlijke keel het eerste symptoon.

2. Complicaties

Gonorroe kan bij mannen leiden tot ontsteking van de teeltballen en de bijballen, de buisjes die het sperma uit de teeltballen vervoeren. Bij vrouwen kan de infectie zich via de vagina en de baarmoeder naar de eileiders verspreiden, en zo een ontsteking in het kleine bekken veroorzaken.Indien er geen behandeling uitgevoerd wordt dan kunnen er verklevingen ontstaan waardoor de vruchtbaarheid vermindert. In zeldzame gevallen komen de gonokokken ook in de bloedbaan terecht met als gevolg koorts, huiduitslag en ontstoken gewrichten.

3. Behandeling

Gonorroe genezen kan met Ciprofloxacin. Bij behandeling zijn de klachten meestal na 3 à 4 dagen over. Indien de bacteriën zich door het hele lichaam zouden verspreid hebben, maar dit is zeldzaam, dan is een ziekenhuisopname voor een infuus met antibiotica noodzakelijk.

4. Niet-gonorroïsche urethritis (NGU)

NGU is een ontsteking van de urinebuis bij mannen die door verschillende organismen kan veroorzaakt worden. Ontsteking van de urinebuis die niet veroorzaakt wordt door gonorroe wordt "niet-gonorroïsche urethritis" (NGU) genoemd. Wereldwijd is NGU één van de meest voorkomende sexueel overdraagbare geslachtsziekten bij mannen.

4.1.1. Oorzaken

De meeste gevallen van NGU worden veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. NGU kan echter ook door andere organismen komen zoals de bacterie Ureaplasma urealyticim, het protozoon Trichomonas en ook Herpes genitalis kan tot NGU leiden. In 25% van de gevallen wordt geen oorzaak gevonden.

4.1.2. Symptomen

Binnen de 6 weken nadat u besmet bent geraakt met Chlamydia trachomatis kunnen zich de volgende klachten voordoen:

 • Branderig gevoel urinebuis, pijn bij het plassen, vooral de eerste keer van de dag
 • Afscheiding uit de penis
 • De opening van de urinebuis is rood en doet pijn

4.1.3. Complicaties

NGU kan verschillende complicaties geven waaronder ontsteking van de prostaatklier met pijn rond het rectum en de anus, eveneens pijn in de genitaliën en bij de zaadlozing. De teeltballen en de bijballen kunnen eveneens ontstoken raken en als de bacteriën zich via de bloedbaan verspreiden kunnen ook de gewrichten ontstoken raken.

4.1.4. Behandeling

De ontstoken urinebuis wordt behandeld met antibiotica, schimmeldodende medicijnen of antivirale medicijnen, het geneesmiddel Doxycyline. Meestal is NGU dan binnen een week over, soms komt deze geslachtsziekte terug en moet de behandeling herhaald worden. U kunt ook herbesmet raken als uw partner deze geslachtsziekte heeft.

5. Eileiderontsteking ten gevolge van Chlamydia

Chlamydia geslachtsziekteEén van de meest voorkomende sexueel overdraagbare geslachtsziekten is een infectie met Chlamydia trachomatis. Behalve urethritis (bij mannen en vrouwen) kan een infectie bij vrouwen zich van de vagina via de baarmoeder naar de eileiders verspreiden en zo een ontsteking in het bekken veroorzaken. Een baby die in het geboortekanaal aan chlamydia wordt blootgesteld loopt het risico op ernstige oogontsteking. Een infectie met chlamydia toont dus veel overeenkomsten met gonorroe. Men kan een chlamydia thuistest online bestellen indien je denkt deze ziekte te hebben opgedaan.

5.1.1. Symptomen

Veel vrouwen hebben totaal geen klachten. Zijn er toch klachten dan kunnen die zich uiten in:

 • Bloedverlies na gemeenschap
 • Abnormale afscheiding uit de vagina
 • Dikwijls moeten plassen
 • Pijn in de onderbuik
 • Pijn bij diepe penetratie bij het vrijen

Het niet behandelen van een chlamydia-infectie kan leiden tot bekkenontsteking, een belangrijke oorzaak van verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen. Een chlamydia-infectie kan eveneens leiden tot een vorm van artritis.

5.1.2. Behandeling

Een chlamydia-infectie treedt vaak pas aan het licht als er klachten ontstaan of als een partner op een SOA (sexueel overdraagbare aandoening) wordt getest. Deze geslachtsziekte kan ook bij een onderzoek naar verminderde vruchtbaarheid worden ontdekt omdat dit een gevolg kan zijn van een onbehandelde chlamidya-infectie. Ook is het wenselijk dat uw partner zich laat onderzoeken om herbesmetting te voorkomen, zelfs al heeft die geen teken van symptomen. Chlamydia genezen doet men met een behandeling met Zithromax.

6. Syfilis

syfilis fotosyfilis-fotoEen syfilis-zweertje is een bacteriële infectie op de genitaliën, zonder behandeling kan dit ook de ziekte van een ander lichaamsdeel veroorzaken.

Syfilis wordt veroorzaakt door de bacterie Treponema pallidum. Dit micro-organisme komt het lichaam via het slijmvlies van de genitaliën of via de huid binnen. Indien deze geslachtsziekte niet behandeld wordt kan de ziekte ernstige gevolgen hebben.

Het voorkomen van syfilis is na de introductie van penicilline sterk afgenomen. Tegenwoordig komt de ziekte niet verder dan het stadium waarin de huid en de slijmvliezen zijn aangetast.Helaas komt syfilis sinds de jaren tachtig weer meer voor.

Zwangere vrouwen met syfilis kunnen de ziekte aan de foetus doorgeven met als gevolg een aangeboren syfilis bij de baby. Tegenwoordig word er aan het begin van de zwangerschap routinematig op syfilis getest. Men kan een syfilis thuistest online bestellen indien je denkt deze ziekte te hebben opgedaan.

6.1.1. Symptomen

De symptomen van syfilis doen zich in drie stadia voor. Het eerste en tweede stadium is tot 2 jaar besmettelijk. Is deze geslachtsziekte in het derde stadium dan is deze niet meer besmettelijk.

Stadium 1: Primaire syfilis

Binnen 1 tot 12 weken na contact met een besmet persoon doen zich de volgende symptomen voor:

 • Een harde pijnloze en zéér besmettelijke zweer verschijnt, meestal op de penis, vulva of in de vagina. Ook een zweer in de mond of het rectum is mogelijk ten gevolge van orale of anale sex
 • Een pijnloze vergroting van de lymfklieren in de lies of de hals De zweer kan tot 6 weken blijven staan en dan weer verdwijnen.

 

Stadium 2:Secundaire syfilis

Ongeveer 6 tot 24 weken nadat de zweer is verschenen ontwikkelen zich de volgende symptomen:

 • Een besmettelijke uitslag over het ganse lichaam, inclusief de handpalmen en voetzolen. Deze uitslag jeukt niet.
 • Dikke, grijze of roze, vochtige wratachtige plekken in de huidplooien van de genitaliën en de anus
 • Koorts en vermoeidheid
 • Hoofdpijn en spierpijn
 • Soms haaruitval in plukken

Na 4 tot 12 weken verdwijnen deze symptonen vanzelf.

 

Stadium 3 : Tertiaire syfilis

Sommige mensen hebben de rest van hun leven geen symptomen. Blijft de behandeling achterwege dan zal één op de drie mensen zo'n tien tot twintig jaar na de eerste besmetting Teriaire syfilis krijgen. De symptonen zijn afwisselend maar kunnen onder andere zijn:

 • Persoonlijkheidsveranderingen
 • Dementie
 • Hersenvliesontsteking

6.1.2. Behandeling

Syfilis kan behandeld worden met Minocycline. In de primaire en secundaire fase herstelt men meestal volledig, letsels ten gevolge van het tertiaire stadium kan van blijvende aard zijn.

7. Trichomoniasis

Trichomoniasis is een infectie van de voortplantingsorganen waarbij meestal zich geen symptomen voordoen, soms wel een vieze afscheiding. Trichomoniasis is een geslachtsziekte veroorzaakt door het protozo Trichomonas vaginalis.

Bij vrouwen veroorzaakt deze infectie vulvoginitis, een ontsteking in en rond de vagina die een blaasontsteking kan veroorzaken. Meestal zijn er ook klachten over een stinkende afscheiding. Bij mannen veroorzaakt deze infectie soms een lichte ontsteking van de urinebuis en kan soms leiden tot niet - gonorroïsche urethritis (NGU).

7.1.1. Symptomen

Sommige vrouwen hebben geen symptomen en komt deze infectie pas aan het licht door een routinematig uitstrijkje. Indien er zich toch symptomen voordoen dan kunnen die zijn :

 • Overvloedige, gele, schuimige en vies ruikende afscheiding uit de vagina
 • Een pijnlijke ontsteking van de vagina
 • Soms ook jeuk en pijn aan de huid rond de vagina
 • Een branderig gevoel bij het plassen
 • Onaangenaam gevoel tijdens het vrijen

Ook mannen hebben eveneens meestal geen klachten, indien deze zich wel voordoen dan uiten die zich meestal in:

 • Een naar gevoel bij het plassen
 • Afscheiding uit de penis

7.1.2. Behandeling

Trichomoniasis wordt behandeld met het geneesmiddel Metronidazol

8. Herpes

Geslachtsziekte herpesEen veel voorkomende geslachtsziekte, de ziekte wordt veroorzaakt door het herpes-simplexvirus waarvan er twee vormen bestaan: type 1(HSV-1) en type 2 (HSV-2). Herpes genitalis wordt meestal veroorzaakt door type 2, type 1 veroorzaakt voornamelijk blaasjes rond de de mond en worden koortsblaasjes genoemd. Indien men echter orale sex heeft gehad met iemand die een koortslip heeft dan kan het type 1 wel van de mond op de genitaliën overgebracht worden en dan Herpes genitalis veroorzaken.

De ziekte heeft de eerste paar jaar na de besmetting de neiging om terug te komen. Bij vrouwen treden de klachten vijf tot twaalf dagen voor de menstruatie op om vervolgens weer te verdwijnen na vijf tot tien dagen. Deze klachten komen in aanvallen en worden geleidelijk aan minder erg maar de infectie blijft nog steeds zéér besmettelijk. Het herpes-simplexvirus kan een zeer ernstige ziekte veroorzaken bij een baby die er tijdens de bevalling mee in aanraking is gekomen.

8.1.1. Symptomen

De eerste aanval van herpes genitalis is meestal de ernstigste en treedt binnen de vijf dagen na het contact met een besmet persoon op. De klachten kunnen zijn :

 • Pijnlijke met vocht gevulde blaasjes op de genitaliën. De blaasjes kunnen ook op de dijen en de billen voorkomen en soms ook in de mond of het rectum na orale of anale sex.
 • Het besmet gebied heeft een tintelend en branderig gevoel, doet extreem pijn en kleurt rood
 • Bij het plassen een pijnlijk gevoel
 • Hoofdpijn, koorts en spierpijn
 • Vrouwen hebben vaginale afscheiding

De symptonen verdwijnen na 1 tot 3 weken maar er volgen dikwijls nieuwe aanvallen, meestal op dezelfde plaats.

8.1.2. Behandeling

Herpes genitalis is niet te genezen. Bij een aanval kan men een antiviraal geneesmiddel innemen. Indien u heel snel start met inname van medicijnen zijn de klachten meestal een stuk minder ernstig. Geneesmiddelen hiervoor zijn Zelitrex en Zovirax. Als een zwangere vrouw vlak voor de bevalling voor de eerste keer herpes genitalis heeft zal men een keizersnede verichten zodat de infectie niet op de baby wordt overgedragen, dit komt echter niet zo veel voor. Indien er een opflakkering is van een oude herpes dan is een keizersnede niet nodig.

8.1.3. Prognose

Eenmaal u geïnfecteerd bent met herpes genitalis blijft het virus in uw lichaam en zal deze geslachtsziekte zo nu en dan de kop opsteken. Ongeveer 20% van de besmette mensen krijgen maar één aanval. Anderen krijgen een paar aanvallen per jaar, de ernst van de symptomen neemt meestal wel af en wordt de tijd tussen de aanvallen steeds langer.

9. Genitale wratten

Genitale wrattenGenitale wratten, condylomatabacuminata, zijn huidgroeisels die worden veroorzaakt door het humane papillomavirus (HPV).De ziekte wordt meer gemeld bij mannen dan bij vrouwen, waarschijnlijk omdat de wratten op de penis beter te zien zijn. Ook als er geen symptomen zijn kan iemand die besmet is het virus op de sexpartner overdragen.

De wratten zijn zacht met een ruw oppervlak en doen meestal geen pijn, deze wratten zijn tot twintig maanden na de besmetting te zien. Genitale wratten groeien snel en soms op één plek in een groepje bij elkaar.

Bij mannen groeien de wratten meestal op de schacht van de penis, minder vaak op de voorhuid, de eikel en rond de anus. Bij de vrouwen kunnen ze op het uitwendige deel van de genitaliën (de vulva) zitten, in de vagina, op de baarmoederhals en rond de anus. De wratten kunnen ook in het rectum zitten of in de mond aanwezig zijn ten gevolge van anale of orale sex. Als een zwangere vrouw genitale wratten heeft dan bestaat het risico dat ze de infectie tijden de bevalling op haar baby doorgeeft.

9.1.1. Behandeling

Genitale wratten kunnen op verschillende manieren worden behandeld:

 • Met vloeibare geneesmiddelen zoals Aldaracreme of Condyline-vloeistof, rechtstreeks op de wratten aan te brengen
 • Cyrotherapie waarbij de wratten door bevriezing worden verwijderd
 • Elektrocauterisatie waarbij de wratten worden weggebrand
 • Laserbehandeling
 • Operatieve verwijdering
 • De wratten inspuiten met interferon, dit zijn eiwitten die de immuniteit van het lichaam voor het virus bevorderen

Soms kan deze infectie niet voldoende worden bestreden en komen de wratten terug.