1. Wat zijn genitale wratten?

Genitale wratten zijn pijnloze wratachtige uitstulpsels op en in de omgeving van de genitaliën.

2. Wat is de oorzaak?

Genitale wratten op penisGenitale wratten zijn vergroeingen op de huid die worden veroorzaakt door het humane papillomavirus. De ziekte wordt meer gemeld bij mannen dan bij vrouwen, maar waarschijnlijk komt dit omdat de wratten op de penis beter te zien zijn. De ziekte is besmettelijk, ook als er geen symptomen te zien zijn kan het op de partner overgedragen worden.

De wratten zijn tot 20 maanden na de besmetting zichtbaar, meestal doen deze geen pijn. Ze hebben een ruw oppervlak en zijn zacht. Ze kunnen wel snel groeien, soms in een groepje op één plek.

Een veel voorkomende groeiplaats bij de mannen is de schacht van de penis, soms ook op de voorhuid, de eikel en rond de anus. Bij vrouwen kunnen ze op het uitwendige deel van de genitaliën (de vulva) zitten, in de vagina, op de baarmoederhals en rond de anus. De wratten kunnen ook, als gevolg van anale seks, in het rectum zitten of in de mond na besmetting door orale seks. Indien een zwangere vrouw genitale wratten heeft dan kan deze infectie tijdens de bevalling op haar baby overgedragen worden.

3. Behandeling van genitale wratten

Genitale wratten kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Het is mogelijk dat de arts vloeibare medicijnen zoals imiquimod, podophyline of condylox voorschrijft. Deze medicijnen dienen voor uitwendig gebruik en worden rechtstreeks op de wratten aangebracht. Blijf deze inwrijven tot de wratten volledig verdwenen zijn.

Men kan de wratten ook bevriezen en dan verwijderen, of wegbranden, een laserbehandeling of een operatieve verwijdering is ook mogelijk. Ze kunnen ook worden ingespoten met interferon, dit zijn eiwitten die de immuniteit van het lichaam voor het virus bevorderen.

Soms kan de infectie niet voldoende worden bestreden en komen de wratten terug.

Aldara medicijn genitale wrattenCondyline medicijn genitale wrattenWartec medicijn genitale wratten

4. Is voorkomen mogelijk?

Men kan het risico op genitale wratten beperken door veilig te vrijen. Wanneer de wratten zichtbaar zijn wordt aangeraden om geen seks met elkaar te hebben, de ziekte kan echter ook overgedragen worden als de wratten niet zichtbaar zijn. Het is wenselijk bij seks condooms te gebruiken maar die geven geen volledige bescherming omdat ze niet altijd alle besmette plekken afdekken.