1. Mijn ervaring met een liesbreuk

In januari 2018 heb ik een liesbreuk opgemerkt. Bij deze deel ik mijn ervaring met deze breuk en geef ik ook info over de operatie en de liesbreuk. Mannen of vrouwen met een liesbreuk kunnen er voor opteren om een liesbreukband aan te kopen om de eventuele pijn te verminderen en het verder scheuren van de breuk te stoppen.

1.1. Hoe heb ik de liesbreuk opgemerkt?

In het ziekenhuis na de liesbreukoperatieIk heb de liesbreuk opgemerkt door het zien van een uitstulping aan de linkerkant van mijn lies. Ik had geen pijn en kon alles normaal blijven doen. Ook gewichten optillen was geen probleem en ik kon dus aan het werk blijven.

1.2. Hoe is de liesbreuk ontstaan?

Naar alle waarschijnlijkheid is de liesbreuk ontstaan toen ik ziek was van de kattenkrabziekte. De kattenkrabziekte zelf zal een liesbreuk niet in hand werken, het was een indirect gevolg. Tijdens de kattenkrabziekte heb ik extreem hevige hoestbuien gehad waardoor er een ongewone druk ontstaan is ter hoogte van de buik. De onvermijdelijke drang om te hoesten was waarschijnlijk een zenuwhoest. Daar heb ik vroeger ook reeds last van gehad.

1.3. Diagnose

Na een bezoek aan mijn huisarts Dr. Alain Bogaert is er een echo genomen van de buikwand bij het centrum voor medische beeldvorming Radiodiagnose vzw te Gent.

Diagnose: Hernia inguinalis links. Indirecte liesbreuk.

1.4. Hoe verliep mijn liesbreukoperatie?

Ik ben behandeld door Dr. Mark Kint en geopereerd in het AZ Sint-Lucas Gent onder volledige narcose.

1.4.1. Verslag Dr. Tavares Sousa Castro Sofia

Behandeling:

Heelkundig herstel volgens de techniek van Lichtenstein van een linkerliesbreuk.

Technische procedure:

Na de operatie liesbreukPatiënt in decubitus dorsalis en onder algemene narcose. Praktisch horizontale huidincisie over de linker liesstreek. Openen van de aponeuris m. obliquus abdominis externus en dissectie van de nervus ilioinguinalis en n. iliohypogastricus. Isolatie van de funiculus spermaticus en dissectie van de indirecte breukzak. Met coagulatie doornemen van de musulus cremaster. De breukzak wordt geopend gedisseceerd tot aan zijn basis, plaatsen van een beursnaad. De funiculus wordt verder uitgedund door de verwijdering van alle overtollige vetweefsel en het pre-herniair lipoom. Openen van de fascia transversalis. 

Beslissing om een parietex Progrip prothese te gebruiken. Op maat knippen van de prothese. Sluiten van de fascia transversalis in twee lagen. Fixatie met afzonderlijke punten op de facia. De incisie om de funiculus door te laten wordt gesloten tot er enkel een minimale passage is voor de elementen.

Infiltratie van de weefsels met Naropen als eerste pijnstilling postoperatief. Herpositioneren van de funiculus spermaticus en de n. ilionguinalis en sluiten van de aponeurosis m. obliqui abdominis externi. Wondtoilet met Isobethadine oplossing en sluiten in lagen.

Postoperatief verloop: 

Vlot herstel van anesthesie en operatie. De voeding kon na enkele uren hernomen worden. Goede pijncontrole en spontane mictie.

Medicatie bij ontslag:

Pijnstilling met Paracetamol 1gram tot 4 daags indien nodig.

Volgende consultatie-nazorg:

Droge, aseptische wondzorg: de hechtingen mogen verwijder worden 10 dagen na de ingreep. De patiënt dient een hef en tilverbod aan te houden voor 3 weken. Een controle raadpleging alhier werd voorzien na 4 weken.

1.5. Na mijn operatie

Sonderen van de blaas bij de manTerug op de kamer had ik geen pijn. Maar er was een bijkomend probleem. Ik kon nauwelijks plassen. Dit blijkt regelmatig voor te komen en is een gevolg van de verdoving. Indien men niet kan plassen blijft men opgenomen in het ziekenhuis. Ik werd gesondeerd, wat niet echt een leuk gevoel is. Na enkele uren wachten kon ik nog steeds niet plassen. Men heeft dan besloten om mij voor de tweede keer te sonderen en de katheter te laten zitten gedurende de nacht. 

De volgende dag is de katheter 's ochtends verwijderd. Het heeft dan nog uren geduurd vooraleer ik uiteindelijk zelfstandig kon plassen. Na het plassen werd de blaas telkens gebladderd. Dat gebeurd met een mobiele bladderscanner waarmee men de hoeveelheid urine kan meten die in de blaas nog aanwezig is. Die dag is de blaasinhoud zo'n 5 tal keer gebladderd. Telkens bleek er nog te veel urine in de blaas te zitten. Maar uiteindelijk heeft men mij uit het ziekenhuis ontslaan. Het zou kunnen dat ik van nature een redelijke hoeveelheid urine in de blaas achterlaat.

Medicijnen om thuis in te nemen:

Voor de blaas is er Tamsulosine Teva 0,4 mg ( zie bijsluiter) voorgeschreven. Deze dien ik 1 maand in te nemen. Als pijnstiller werd Paracetamol 1 gram (zie bijsluiter) en Tradonal Odis 50 mg (zie bijsluiter) voorgeschreven. Pijnstillers zijn te nemen indien nodig.

Had ik nog pijn?

Na operatie liesbreukDezelfde dag van de operatie had ik geen pijn. De verdoving was nog niet uitgewerkt. De pijn werd pas de volgende dag voelbaar en kon hevig en scherp aanvoelen. De voorgeschreven pijnstillers heb ik dan ook ingenomen. Na 1 week was de pijn al een stuk minder. Het werk heb ik na 6 weken terug hervat.

Dit was mijn ervaring met een liesbreuk anno 2018.

Yvan.

2. Wat is een liesbreuk?

Een liesbreuk krijg je door een zwakke plek in de buikwand, er is dan een scheurtje in de wand die de organen op zijn plaats houden. Er puilt dan een deel van het buikvlies of buikvet naar buiten. Dit is merkbaar door een uitpuiling in de liesstreek. Bij mensen met meer buikvet kan dit soms moeilijk te zien zijn.

Afbeelding van een liesbreuk

2.1. Waardoor ontstaat een liesbreuk?

Dit kan ontstaan door erfelijke aanleg maar meestal gebeurd dit door een drukverhoging in de buikholte. Dit kan komen door veelvuldig zware lasten op te tillen, door hevige te hoesten of hard te persen tijdens de stoelgang. Een liesbreuk kan ook ontstaan door toename van uw gewicht.

2.2. Waarom hebben mannen sneller een liesbreuk dan vrouwen?

Een liesbreuk komt meestal voor bij mannen. Vrouwen hebben er minder last van. Dit komt omdat bij de man de zaadleiders in de liezen gelegen zijn. Daardoor onstaat bij de man een zwakkere plek in de buikholte die kan scheuren bij drukverhoging. Het is natuurlijk ook zo dat mannen meer zwaardere gewichten opheffen dan vrouwen.

2.3. Doet een liesbreuk veel pijn?

Een liesbreuk kan pijn doen in de vorm van een brandend of stekend gevoel. Maar men kan er ook helemaal geen ongemak van ondervinden. Een liesbreuk zal wel veel pijn doen als de darm gekneld geraakt tussen de scheur. Dan is een onmiddelijke opname in de spoed en een operatie het gevolg. 

2.4. Is een operatie echt nodig?

Als een liesbreuk geen pijn doet en je deze enkel opmerkt omdat je een uitstulping in je lies hebt dan is een operatie niet onmiddelijk noodzakelijk. Het is echter wel zo dat de scheur door bepaalde inspanningen te doen verder kan scheuren. Als u geen pijn heeft kan je wachten met het euvel te laten operen. Op langere termijn bestaat de kans wel dat de scheur groter wordt, je last begint te krijgen, en uiteindelijk toch nog moet geopereerd worden.

2.5. Hoe gebeurd de operatie?

De operatie gebeurd soms onder volledige narcose maar kan ook onder plaatselijke verdoving. Via de klassieke operatie waarbij men een snede maakt in de buikwand of via een kijkoperatie. In de meeste gevallen wordt er een netje tegen de buikwand geplaatst om de zwakkere plek te verstevigen. De ingemaakte snede op de buikwand kan worden dichtgenaaid of dichtgekleefd worden met lijm. De operatie duurt 1 uur.

2.6. Heeft men pijn na de operatie?

De pijn na de operatie hangt af van welke soort operatie je hebt ondergaan. Bij een kijkoperatie zal men nadien over het algemeen minder pijn hebben dan bij een klassieke operatie. Men kan behoorlijk wat pijn hebben. De pijn voelt aan als een heel scherpe steek. De dokter zal je de nodige pijnstillers voorschrijven die je kan innemen indien je dit nodig acht. Na een week is het grootste deel van de pijn weg. Men kan nog maanden last hebben van de ingreep, maar dat is niet altijd zo.

2.7. Hoe lang moet je in het ziekenhuis blijven?

Indien de operatie geslaagd is en er geen bijkomende complicaties zijn dan is dit een dagopname in het ziekenhuis. 's Morgens gebeurd de operatie en 's avonds kan men de kliniek terug verlaten.

2.8. Wanneer mag men terug gewichten optillen?

Na de liesoperatie mag je niet meteen terug gewichten gaan optillen. Voorzichtigheid is dus aan te raden want de wonde kan bij het optillen terug gaan openscheuren. Na 4 weken rustig aan doen mag je 10 kilogram optillen. Na 6 weken mag je in principe terug uw normaal tilgedrag gaan hervatten.

2.9. Wanneer kan je terug aan het werk?  

Wanneer men terug kan gaan werken hangt af van het soort werk je hebt. Heb je een kantoorjob waarbij je dus geen fysieke inspanningen hoeft te doen dan zal je vrij snel terug kunnen gaan werken. Indien je voor uw werk gewichten moet optillen dan is een maand fysieke rust aan te raden.