Wc papierBij symptomen van diarree is de ontlasting dunner, moet men zich vaker ontlasten of is de hoeveelheid per ontlasting groter dan gewoonlijk. Diarree zelf is geen ziekte maar wel een symptoom van een aandoening die je hebt.

Het kan gepaard gaan met buikpijn, een opgeblazen gevoel, verlies van eetlust en overgeven. in ernstige gevallen kan dit leiden tot uitdroging die levensbedreigend kan zijn, vooral bij baby's en oudere mensen.

Een korte periode van buikloop die gepaard gaat met overgeven hangt dikwijls samen met een maagdarminfectie of voedselvergiftiging. Wanneer dit langer aanhoudt dan drie tot vier weken moet men rekening houden met een ernstige aandoening en is nader onderzoek aangewezen.

Xifaxan bij ernstige vorm van diarree:
 
Meer info en bestelmogelijkheden

1. Oorzaken

Besmet voedsel of water is meestal de oorzaak van dunne ontlasting die plotseling optreedt bij iemand die verder gezond is. Dit soort diarree kan ophouden na enkele uren maar kan ook tot tien dagen duren, het wordt ook wel reizigersdiarree genoemd omdat het vaak voorkomt bij mensen die op reis zijn. Ook een virusinfectie kan de oorzaak zijn. Deze besmettelijke maagdarminfectie is de meest gebruikelijke oorzaak bij baby's en kleine kinderen. Mensen met een verminderde afweer zijn gevoeliger voor maagdarminfecties die bij hun vaak ook ernstigere gevolgen heeft. Ook door het innemen van bepaalde antibiotica kan plotseling diarree optreden.

2. Aanhoudende diarree

Aanhoudende diarree kan het gevolg zijn van een chronische ontsteking aan de darmen zoals de ziekte van Crohn of colitus ulcerosa, of een aandoening waarbij de dunne darm de voedingstoffen niet kan opnemen. Een aandoening waarbij een van nature in melk aanwezige suiker, zoals lactose intolerantie, niet kan opgenomen worden kan ook diarree veroorzaken. Een besmetting met parasieten kan tot chronische diarree leiden.

Het prikkelbaredarmsyndroom kan leiden tot afwisselend diarree en obstipitatie.

3. Wanneer naar de huisarts?

Na één of twee dagen verdwijnt diarree meestal. Klachten die met diarree gepaard gaan zoals hoofdpijn, slap gevoel en slaperigheid worden meestal veroorzaakt door uitdroging. Deze symptonen verdwijnen zo gauw het tekort aan vocht en zouten weer is aangevuld.

Heeft u langdurige diarree (langer dan drie à vier dagen), dan kunt u beter uw huisarts raadplegen. Deze kan een monster van uw ontlasting laten onderzoeken om na te gaan of er een infectie aanwezig is. Duurt de dunne ontlasting drie à vier weken of zit er bloed in de ontlasting dan zal de huisarts verder onderzoek laten doen, zoals röntgencontrastfoto's van de darmen, een sigmoïdoscopie of een colonoscopie.