1. Clusterhoofdpijn

1.1. Kenmerken van clusterhoofpijn:

  • Leeftijd:komt zelden voor onder de 30 jaar
  • Geslacht: komt meer voor bij mannen
  • Leefwijze: iemand die rookt en drinkt heeft meer kans om clusterhoofdpijn te krijgen
  • Erfelijkheid: niet van betekenis

Vrouw met clusterhoofdpijnClusterhoofdpijn is een ongemak met martelende pijn van korte duur, vlak achter het oog. De aanvallen hebben een kenmerkend patroon, meestal dagelijks of meer, dikwijls één of meer weken na elkaar aanvallen die elkaar in korte tijd opvolgen. Er kunnen ook maanden of zelfs jaren tussen zulke clusters zitten.

Er zijn ook mensen met chronische clusterhoofdpijn die dikwijls en vrij snel na elkaar kan optreden. De clusterhoofdpijn heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met een toegenomen bloedstroom door verwijding van bepaalde bloedvaten in de hersenen. Clusterhoofdpijn komt voor bij 0,5 tot 1 % van volwassenen, 90% daarvan zijn mannen. Het risico op clusterhoofdpijn vergroot bij het gebruik van alcohol en tabak.

Symptomen

Clusterhoofpijn manifesteert zich dikwijls vroeg in de ochtend maar er zijn ook mensen die er enkel 's avonds last van hebben. 

1.2. De belangrijkste symptomen zijn:

  • rond een oog of een slaap hevige pijn
  • rood en tranend oog
  • hangend ooglid
  • verstopte neus
  • soms loopneus aan één kant
  • rood aanlopend gezicht aan één kant

De tijdsduur van de aanvallen kan variëren van enkele minuten tot drie uur pijn, gemiddeld duurt de aanval 30 tot 60 minuten. Als u voor de allereerste keer plotseling zware hoofdpijn heeft, of symptomen ondervind die anders zijn dan bij gewone hoofdpijn, dan raadpleegt u beter de dokter om na te gaan of er niets ernstiger aan de hand is.

1.3. Behandeling

Men kan u een anti-migrainemiddel voorschrijven waardoor de clusteraanval korter is van duur en de pijn minder hevig is. Soms kan een behandeling met zuurstof de aanval stopzetten. Deze behandelingen moeten zo snel mogelijk na het begin van de aanval worden gebruikt. Als medicijnen en zuurstof geen werking hebben is verapamil of lithium wellicht een remedie.

Via onderstaande knop kan men zonder recept een medicijn tegen migraine bestellen.

Meer info of bestellen medicijn tegen migraine

Als de cluster lang duurt dan is er de mogelijkheid om een korte kuur te doen met corticosteroïden om de aanvallen te breken. Deze middelen moeten worden afgebouwd naarmate de hoofdpijn verdwijnt.

Tijdens een aanbval van clusterhoofdpijn mag je niet roken en geen druppel alcohol drinken omdat roken en drinken de kans op een nieuwe aanval vergroten.

Clusterhoofdpijn kan je het ganse leven ongemakken bezorgen maar je kan wel lang een pijnvrije periode hebben.