Extreme vermoeidheidHet chronisch-vermoeidheidssyndroom is een complexe aandoening die extreme vermoeidheid met zich mee brengt en lange tijd aanhoud. Dit zeer vervelend ongemak kan heel ondermijnend zijn en kan maanden tot jaren duren.

De symptomen zijn heel variabel en er bestaat geen echte test waarmee de diagnose kan worden bevestigd of worden uitgesloten. De klacht komt het meest voor bij vrouwen tussen de 25 en 45 jaar, maar kan zowel mannen, vrouwen, kinderen als volwassenen treffen.

1. Oorzaken

De oorzaak van chronische vermoeidheid is onbekend, maar waarschijnlijk zijn er een aantal factoren bij betrokken. Soms treedt de vermoeidheid op na herstel van een virusinfectie of een psychisch trauma (bijvoorbeeld na een sterfgeval). Maar er zijn ook gevallen waarbij er helemaal niets aan vooraf gegaan is. Soms is de chronische vermoeidheid gerelateerd aan een depressie.

2. De symptomen

Het aantal klachten en de ernst ervan kunnen verschillend zijn, de belangrijkste symptomen zijn:

  • voor niets nog energie hebben
  • langdurige en extreme vermoeidheid
  • vermindering van het geheugen op korte termijn
  • vermindering van de concentratie
  • pijnlijke keel hebben
  • gevoelige lymfeklieren
  • spier- en gewrichtspijn, echter zonder zwelling of roodheid
  • 's morgens niet uitgeslapen zijn
  • hoofdpijn hebben

Veel mensen met chronische vermoeidheid vertonen ook symptomen van een depressie. Ze verliezen de interesse in hun werk en hobby's, of zijn nerveus en hebben angststoornissen.

3. Diagnose

De dokter kan een chronische vermoeidheid vermoeden als men langer dan 6 maanden extreem vermoeid is zonder dat daar een duidelijke oorzaak voor is, ook een aantal van bovenstaande symptomen erbij doen op een chronische vermoeidheid wijzen. Er zijn echter ook andere aandoeningen die chronische vermoeidheid hebben als symptoom (hypothyreoïde, bloedarmoede), zodat het noodzakelijk kan zijn andere oorzaken uit te sluiten en verder lichamelijk onderzoek te verrichten.

4. Behandeling

Er is geen behandeling voor chronische vermoeidheid maar de dokter kan wel medicijnen geven om bepaalde symptomen te verlichten. Medicijnen tegen spier- en gewrichtspijnen kunnen voorgeschreven worden (pijnstillers), ook antidepressiva kunnen verbetering geven, zelfs al bent u niet depressief. De arts kan u ook een praatgroep aanraden waar u steun kan krijgen en u zich niet geïsoleerd voelt.

5. Prognose

Chronische vermoeidheid is een langdurige aandoening met extreme vermoeidheid. De ergste klachten heeft men de eerste 2 jaar, in meer dan de helft van de gevallen gaat de ziekte na een aantal jaren volledig over. Bij sommige mensen is het een komen en gaan van de symptomen gedurende een aantal jaren.