blaasontstekingMeest voorkomende klachten:

 • Brandende pijn bij het plassen
 • Dikwijls aandrang om te plassen
 • Gevoel dat de blaas na het plassen niet leeg is
 • Pijn in onderbuik en onderrug
 • Koorts en rillingen

Doxycycline tegen blaasontsteking
 
Meer info & bestelmogelijkheden

1. Wat is blaasontsteking?

Brandende pijn bij het plassen? Bij een blaasontsteking is het slijmvlies aan de binnenkant van de blaas ontstoken waardoor aandrang tot plassen optreedt en pijn bij het plassen veroorzaakt. Meestal is de oorzaak van de aandoening een bacteriële infectie. Ongeveer de helft van de vrouwen heeft welleens last van een bacteriële infectie. Bij mannen is dit eerder zeldzaam. Bij kinderen kan dit gevolg zijn van een anatomisch probleem en de nieren beschadigen.

2. Meest voorkomend

De meest voorkomende vorm is een bacteriële ontsteking die vaak veroorzaakt wordt door Escherichia coli, een bacterie die in de darmen voorkomt. Een ontsteking ontstaat dan ook gewoonlijk als bacteriën van het gebied van anus en vagina via de urinebuis de blaas binnenkomen, vaak gebeurt dit bij het geslachtsverkeer of als men na de stoelgang de anus van achteren naar voren afveegt.

Vrouwen lopen een veel groter risico op de aandoening dan mannen omdat de urinebuis van de vrouw veel korter is en de opening dichter bij de anus ligt. Vrouwen zijn na de overgang nog gevoeliger voor deze aandoening omdat het hormoon oestrogeen afneemt waardoor het slijmvlies van de urinebuis kwetsbaarder wordt. Vrouwen die een pessarium en een zaaddodend middel gebruiken om zwangerschap te voorkomen hebben eveneens een verhoogd risico. Het pessarium zorgt ervoor dat de blaas na het urineren niet helemaal leeg is en het zaaddodend middel kan de groei van bacteriën in de vagina bevorderen. Mensen met suikerziekte (Diabetes mellitus) zijn eveneens gevoeliger voor een ontsteking aan de blaas.

3. Behandeling blaasontsteking

De klachten kan u verlichten door vier uur lang ieder uur een halve liter vloeistof te drinken. Het drinken van cranberrysap kan het brandend gevoel bij het plassen verminderen en pijnstillers kunnen de pijn verlichten. Hoog gedoseerde cranberry capsules zorgen voor een goed werkende blaas en helpt om de urine op te houden. Bijna alle vormen van bacteriële blaasontsteking zijn na een antibioticakuur genezen.

4. Voorkomen blaasontsteking

De volgende maatregelen kunnen helpen om aanvallen in de toekomst te vermijden:

 • Drink minstens 2 tot 3 liter vocht per dag
 • Leeg uw blaas geheel en vaak
 • Wees hygiënisch, veeg uzelf na iedere ontlasting van voor naar achteren af om te voorkomen dat bacteriën die rond de anus voorkomen uw urinebuis binnendringen
 • Was uw genitaal gebied voor de geslachtsgemeenschap, ook de partner moet zich goed wassen
 • Plas kort na de geslachtsgemeenschap
 • Gebruik geen geparfumeerde toiletartikelen en vaginale deodorants