1. Wat is bedplassen?

Kind met bedplassenBedplassen is een ongemak waarbij de blaas naar willekeur urine laat afvloeien, deze aandoening wordt ook enuresis genoemd.

Bedplassen wordt alleen als abnormaal beschouwd als het voorkomt bij volwassenen of kinderen die ouder zijn dan 6 jaar of als het een half jaar of langer zindelijk is geweest en dan opnieuw begint. Deze aandoening komt meer voor bij jongens dan bij meisjes en komt soms in families voor.

Kinderen houden meestal op met bedplassen als ze tussen de 3 en 6 jaar zijn, rond de leeftijd van 5 jaar plast  1 op 10 kinderen regelmatig in bed. Rond de leeftijd van 10 jaar is dat 1 op 20. Sommige kinderen blijven lang bedplassen omdat het deel van het zenuwstelsel dat de blaas controleert, bij hun langzaam tot ontwikkeling komt. Andere kinderen gaan bedplassen na een periode van stress, zoals bijvoorbeeld de scheiding van hun ouders. Soms is een ziekte de oorzaak zoals diabetes mellitus of een urinewegeninfectie. Chronisch bedplassen is een vervelend ongemak en akelig voor het kind en gezin.

1.1. Wat kunt u doen tegen bedplassen?

Als men een kind wil helpen om 's nachts niet in zijn bed te plassen dan is één van de belangrijkste factoren geduld en aanmoediging. Het heeft geen zin om het kind te straffen voor zijn bedplassen. Belangrijk is dat je met uw kind praat, misschien komen er dan andere zorgen aan het licht die de oorzaak zou kunnen zijn. Laat het kind op vaste tijdstippen, voor het slapen gaan, naar het toilet gaan. Soms is het ook goed om het kind even wakker te maken als je zelf gaat slapen, zodat het nog even kan gaan plassen. Hou eventueel een plaskalender bij en zet een sterretje voor elke droge nacht. Als uw kind ouder is dan 6 jaar en het plast nog steeds in bed dan raadpleeg je uw dokter.

1.2. Wat kan de dokter doen?

Medicijn desmotabs tegen bedplassenDe dokter zal de urine onderzoeken om diabetes mellitus of een urineweginfectie uit te sluiten. Als het probleem psychisch is dan zal er hulp ingeroepen worden van een psycholoog. 

Als uw kind gaat logeren bij vriendjes dan kan de dokter eventueel een neusspray voorschrijven met desmopressine. Als het ongemak niet over gaat dan wordt uw kind wellicht voor advies doorverwezen naar een speciale kliniek. Met heel veel geduld en steun aan het kind gaat bedplassen bij de meeste kinderen uiteindelijk over.

Medicijn tegen bedplassen: Desmotabs - Meer info & bestellen