condoomsDoor gebruik te maken van welke anticonceptiepil ook, mensen besluiten of ze kinderen willen, en zo ja, wanneer ze kinderen willen. Er zijn verscheidene middelen die op verschillende manieren werken. Alle middelen, behalve het mannencondoom en sterilisatie van de man, zijn ontworpen voor vrouwen. Professor Marc Dhondt, UZ Gent België: "bij pilgebruikers zien we 50% minder eierstokkanker en baarmoederkanker". Een studie van 46.112 vrouwen die gedurende 40 jaar gevolgd werden door Britse huisartsen toont aan dat vrouwen die aan de pil zijn langer leven. In deze studie werd duidelijk dat het gebruik van de pil het sterftecijfer door kanker mer 15% verminderd.

Bij pilgebruikers is er 50% minder kans op eierstokkanker en baarmoederkanker. Er zijn ook minder vleesbomen en ovariumcystes waargenomen. Vrouwen die de pil gebruiken hebben ook minder last van endometriose. Eerder werd er gesuggereerd dat de orale onticonceptie niet goed zou zijn voor de gezondheid. Men ging er van uit dat er een verhoogde kans op borstkanker bestond en er zich problemen konden voordoen met de hart- en bloedvaten.

Anticonceptiemiddelen
 
Meer info & bestelmogelijkheden

1. Barrièremiddelen

Barrièremiddelen, onder meer het pessarium en het condoom, moeten voorkomen dat sperma de baarmoeder binnenkomt en het eitje bevrucht. Barrièremiddelen storen de normale lichaamsfuncties of de vruchtbaarheid niet. Je kan een vrouwencondoom inbrengen, dit bedekt de vaginawand, het pessarium vormt een barrière in de vagina die er samen met een zaaddodend middel voor moet zorgen dat er geen levende zaadcellen bij de baarmoedermond kunnen komen. Mannencondooms bedekken de penis.

2. Hormonale middelen

Hormonale anticonceptiemiddelen voorkomen de eisprong, waardoor de bevruchting onmogelijk wordt. Deze kunnen worden ingenomen in de vorm van een combinatiepil die twee soorten hormonen bevat (oestrogeen en progestageen), of als de zogenaamde Cerazette minipil met alleen een progestageen. Bij de "prikpil" wordt er om de acht tot twaalf weken een injectie gegeven met een progestageen. Soortgelijke stoffen kunnen ook worden afgegeven uit een hormoonhoudend spiraaltje (Mirena) of uit een in de bovenarm ingebracht kunststof staafje (Implanon). Sinds eind 2002 is er ook een vaginale ring (Nuvaring) beschikbaar die net als "de pil" een oestrogeen en een progestageen bevat. Deze ring wordt door de vrouw zelf ingebracht en blijft dan drie weken zitten waarna hij weer wordt verwijderd.Net zoals bij de pil is er een stopweek waarin een bloeding optreedt. Na deze stopweek wordt er weer een nieuwe Nuvaring ingebracht. Vrij nieuw op de markt zijn de anticonceptieklevers zoals de Evra pleisterpil Deze bevat dezelfde hormonen als de gecombineerde anticonceptiepillen. Elke week wordt er één klever op het lichaam aangebracht (op de bil, buik, bovenarm, schouderbladen, rug, ...), deze klever geeft dagelijks via de huid 20 microgram ethinylestradiol en 150 microgram norelgestromin af. Als je deze pleisterpil goed gebruikt dan is dit even betrouwbaar als een pil die je inslikt, een groot voordeel is ook dat de werkzaamheid van de pleisterpil behouden blijft bij overgeven of diaree. De pleister blijft ook goed op zijn plaats wanneer je gaat gaan zwemmen of in de sauna gaat.

3. Combinatiepil

De combinatiepil is zeer betrouwbaar. Er kunnen bijwerkingen optreden zoals veranderingen in gewicht en humeur, maar deze verschijnselen verdwijnen meestal na enkele maanden. Andere klachten tijdens pilgebruik, zoals het toenemen van acné, verminderd sexueel verlangen en hoofdpijn, kunnen over het algemeen opgelost worden door over te schakelen naar een pil met een iets andere samenstelling.

4. De minipil

De minipil kan ook tijdens borstvoeding gebruikt worden. In tegenstelling tot de vroegere minipil is de huidige minipil (Cerazette) een effectief middel, maar het moet wel elke dag op dezelfde tijd worden ingenomen om betrouwbaar te zijn. Bij gebruik van de minipil is de menstruatie minder maar de cyclus kan onregelmatig worden. Acné en gevoelige borsten kunnen bijverschijnselen zijn maar deze verdwijnen dikwijls na een paar maanden.

5. Injecties en implantaten

Injecties en implantaten van progestageen zijn betrouwbaar en bieden vrij lang bescherming. In het begin van het gebruik is er bijna altijd sprake van onregelmatig bloedverlies. Deze hoeveelheid bloedverlies verminderd na verloop van tijd. Rond de implantaten kan er zich soms een ontsteking voordoen. Bij injecties duurt het, na het stoppen, meestal enkele maanden tot een jaar voordat de vruchtbaarheid terugkeert.

6. Het spiraaltje

spiraaltjeHet spiraaltje is een voorbehoedsmiddel dat door een arts in de baarmoeder wordt gebracht. Door de aanwezigheid van het spiraaltje komen uit de baarmoedermond allerlei afweerstoffen vrij die de beweeglijkheid van de zaadcellen, eicel en eileiders doen afnemen waardoor de bevruchting wordt bemoeilijkt. Moderne spiraaltjes bevatten koper of een met progestageen gevulde capsule, de kans op bevruchting is dan nog kleiner. Het middel werkt ogenblikkelijk en kan vele jaren achtereen blijven zitten. Het spiraaltje is zeer betrouwbaar.

7. Natuurlijke anticonceptie

Bij de natuurlijke methode vindt geen geslachtsgemeenschap plaats tijdens de vruchtbare periode. Om te bepalen wanneer die vruchtbare periode is kan gebruikt gemaakt worden van een ovulatietest, met behulp van urinebepalingen van geslachtshormonen en een minicomputer wordt de vruchtbare periode uitgerekend.

8. Sterilisatie

De chirurgische methode, sterilisatie, maakt u in principe voorgoed onvruchtbaar. De ingreep kan zowel op de man als op de vrouw toegepast worden. Na 0,1% tot 1% van de sterilisatie treedt toch nog een zwangerschap op door technische problemen of door spontaan herstel. Sterilisatie van de man werkt niet direct, het duurt gemiddeld zes weken voordat alle zaadcellen uit het sperma zijn verdwenen.

9. Noodgevallen

Na onbeschermde geslachtsgemeenschap of als er met de anticonceptie iets mis is gegaan (bijvoorbeeld "de pil" vergeten te nemen) kan tot 72 uur erna een coïtummethode worden toegepast. De moderne Norlevo morning-afterpil geeft véél minder bijwerkingen, zoals misselijkheid, dan de vroegere methoden en is ook aanzienlijk effectiever. Tot vijf dagen na onbeschermde geslachtsgemeenschap kan ook een spiraaltje worden ingebracht om de zwangerschap te voorkomen.

10. Cerazette

Cerazette® is een anticonceptiepil die geen oestrogeen bevat, maar waar alleen het progestageen desogestrel in zit. Cerazette zit in een strip met 28 pillen. Elke pil bevat 75 mcg desogestrel.Er is geen pilvrije week, wat bij de meeste andere anticonceptiepil-merken wel het geval is. Na 28 dagen van dagelijkse pilinname, start je dan ook gewoon weer met een nieuwe strip van 28 pillen. Organon heeft Cerazette speciaal ontwikkeld voor vrouwen die geen pil met oestrogeen kunnen of mogen gebruiken, bijvoorbeeld omdat ze borstvoeding geven of vanwege de bijwerkingen die oestrogeenbevattende anticonceptiepillen geven. Hoewel Cerazette één hormoon bevat, is het even betrouwbaar in bescherming tegen zwangerschap als de gecombineerde anticonceptiepillen. Een bijkomstigheid voor sommige vrouwen kan zijn dat de menstruatie onregelmatiger en minder goed voorspelbaar is. Cerazette is geschikt voor vrouwen die borstvoeding geven, aangezien het de kwaliteit van de moedermelk niet beinvloedt.

11. Femodeen

Femodeen is een anticonceptiepil. Femodeen bevat 75 mcg gestodeen en 30 mcg ethinylestradiol. De indicatie voor Femodeen is bescherming tegen zwangerschap. Femodeen wordt door de arts voorgeschreven. Lees voor het gebruik de bijsluiter.

12. Gracial

Gracial is een anticonceptiepil. Elke tablet bevat een kleine hoeveelheid van twee verschillende vrouwelijke hormonen, namelijk desogestrel (een hormoon met progesteron-achtige werking) en ethinylestradiol (een hormoon met oestrogene werking). Anticonceptie pillen die twee hormonen bevatten worden 'combinatiepillen' genoemd. Vanwege de kleine hoeveelheid hormonen is Gracial een zogenaamde lichte pil. Omdat de beide hormonen in de blauwe tabletten in een andere hoeveelheid gecombineerd zijn dan in de witte tabletten, wordt het een combifasische pil genoemd.

13. Harmonet

Harmonet is een anticonceptiepil. Elke tablet bevat een kleine hoeveelheid van twee verschillende vrouwelijke hormonen, namelijk 0,075 mg gestodeen (een hormoon met progesteron-achtige werking) en 0,020 mg ethinylestradiol (een hormoon met oestrogene werking). Anticonceptiepillen die twee hormonen bevatten worden 'combinatiepillen' genoemd. Vanwege de kleine hoeveelheid hormonen is Harmonet een zogenaamde lichte pil. Omdat de beide hormonen in alle tabletten in de strip in dezelfde hoeveelheid gecombineerd zijn, wordt het een éénfase-combinatiepil genoemd ('de combinatiepil').

14. Lovette

Lovette anticonceptie is verkrijgbaar in verpakkingen van 3 x 21 stuks. Elke tablet bevat een kleine hoeveelheid van twee verschillende vrouwelijke hormonen, namelijk 0,100 mg levonorgestrel (een hormoon met progesteron-achtige werking) en 0,020 mg ethinylestradiol (een hormoon met oestrogene werking).Anticonceptie pillen die twee hormonen bevatten worden 'combinatiepillen' genoemd. Vanwege de kleine hoeveelheid hormonen is Lovette een zogenaamde lichte pil. Omdat de beide hormonen in alle tabletten in de strip in dezelfde hoeveelheid gecombineerd zijn, wordt het een éénfase-combinatiepil genoemd ('de combinatiepil').

15. Meliane

De werkzame stoffen in Meliane anticonceptie zijn ethinylestradiol en gestodeen. Deze combinatie is sinds 1996 internationaal op de markt. Het is verkrijgbaar onder de merknamen Harmonet en Meliane. Wat doet dit middel en waarbij wordt het gebruikt? Dit middel is een anticonceptiepil. Het is een zogenaamde sub-30-pil van de derde generatie. Dit betekent dat deze pil minder dan 30 microgram oestrogeenhormoon bevat, naast één van de nieuwere progestageenhormonen namelijk gestodeen. De anticonceptiepil kan worden gebruikt bij: voorkomen van zwangerschap, menstruatiepijn en bij abnormaal vaginaal bloedverlies.

16. Mercilon

Mercilon anticonceptie is inmiddels meer dan 15 jaar op de markt. Het is een eenfasepil die behoort tot één van de laagstgedoseerde combinatiepillen. Mercilon is een zogenaamde lichte pil. In Mercilon zitten 2 hormonen, 20 microgram ethinylestradiol en 150 microgram desogestrel. Mercilon zit in een strip met 21 pillen, genoeg voor 21 dagen (3 weken). Per dag neem je een pil in. Na deze 21 dagen van pilinname volgen 7 pilvrije dagen (een week). In deze week slik je geen pil en treedt je menstruatie op.

17. Mycrogynon 30

Microgynon 30 (M30) is een anticonceptiepil. M30 bevat 150 mcg levonorgestrel en 30 mcg ethinylestradiol. De indicatie voor M30 is bescherming tegen zwangerschap. M30 wordt door de arts voorgeschreven. Lees voor het gebruik de bijsluiter.

18. Mycrogynon 50

Microgynon 50 is een gecombineerd oraal (om in te nemen) contraceptivum (de "combinatiepil"). Elke dragee bevat 2 verschillende vrouwelijke hormonen : levonorgestrel (een progestageen) en ethinylestradiol (een oestrogeen). Omdat alle dragees van de verpakking dezelfde hoeveelheid van dezelfde hormonen bevatten, wordt Microgynon 50 een monofasisch, gecombineerd oraal contraceptivum genoemd.

19. Minulet

Elke tablet bevat een kleine hoeveelheid van twee verschillende vrouwelijke hormonen, namelijk 0,075 mg gestodeen (een hormoon met progesteron-achtige werking) en 0,030 mg ethinylestradiol (een hormoon met oestrogene werking). Anticonceptiepillen die twee hormonen bevatten worden 'combinatiepillen' genoemd. Vanwege de kleine hoeveelheid hormonen is Minulet een zogenaamde lichte pil. Omdat de beide hormonen in alle tabletten in de strip in dezelfde hoeveelheid gecombineerd zijn, wordt het een éénfase-combinatiepil genoemd ('de combinatiepil').

20. Myrena spiraal

Mirena is een IUD (Intra Uterine Device = spiraaltje) dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Mirena wordt toegepast voor anticonceptie en/of voor de behandeling van versterkt menstrueel bloedverlies. Het anticonceptiemiddel geeft gedurende 5 jaar iedere dag een lage concentratie van het progestageen levonorgestrel af in de baarmoeder. Het spiraaltje inbrengen mag alleen door een arts of verloskundige uitgevoerd worden. Lees voor het gebruik de bijsluiter.

Plaatsen Mirena

Via de apotheek krijgt u de Mirena geleverd. In deze doos zit Mirena samen met het inbrengsysteem. In werkelijkheid is Mirena echter heel klein. Mirena wordt bij voorkeur geplaatst tijdens de menstruatie, in ieder geval binnen zeven dagen nadat de bloeding is begonnen. Gedurende deze periode staat de baarmoedermond meer open en gaat het inbrengen gemakkelijker. Het inbrengen begint net als het inwendig onderzoek dat u misschien al gewend bent. Hoe meer u zich op uw gemak voelt bij uw arts, hoe beter u kunt ontspannen en hoe minder u ervan voelt. De arts zal Mirena met behulp van de Mirena-inserter via de vagina in de baarmoeder inbrengen. De draadjes worden tot een lengte van ongeveer 3 cm afgeknipt vanaf de baarmoedermond. U kunt de draadjes met de vinger blijven voelen. Het inbrengen neemt in het algemeen niet veel tijd in beslag. Bij vrouwen die al eens bevallen zijn is het inbrengen eenvoudig en hoegenaamd pijnloos. Plaatsing van Mirena na een bevalling moet tot minimaal 8 weken uitgesteld worden. Wanneer u nooit bevallen bent moet u er rekening mee houden dat het inbrengen pijnlijk kan zijn. In overleg met uw arts kan zonodig plaatselijke verdoving worden toegepast. Na het plaatsen hebben sommige vrouwen last van een krampachtig gevoel in de onderbuik. In het algemeen verdwijnt dit binnen enkele uren.

Zit Mirena goed?

Als u wilt kunt u zelf controleren of het Mirena spiraaltje nog goed zit. Het beste kan dat aan het einde van de menstruatie. Breng uw vinger in de vagina tot aan de baarmoedermond: als u daar de dunne draadjes kunt voelen zit het goed. Het is van belang dat u voorzichtig voelt en niet aan de draadjes trekt. Uzelf noch uw partner kunnen het spiraaltje voelen tijdens het vrijen. Soms zijn de draadjes te voelen, mocht dit een probleem zijn, neem dan contact op met uw arts.

21. Neogynon, de combinatiepil

Neogynon is een gecombineerd oraal (om in te nemen) contraceptivum (de "combinatiepil"). Elke dragee bevat 2 verschillende vrouwelijke hormonen: levonorgestrel (een progestageen) en ethinylestradiol (een oestrogeen). Omdat alle dragees van de verpakking dezelfde hoeveelheid van dezelfde hormonen bevatten, wordt Neogynon een monofasisch, gecombineerd oraal contraceptivum genoemd.

22. Norlevo, noodanticonceptie

Norlevo geeft hulp bij ongewenste zwangerschap. Noodanticonceptie binnen 72 uur na onbeschermd geslachtsverkeer of bij falen van anticonceptie. 1 tablet van 1,5 mg. Neem de pil zo snel mogelijk, bij voorkeur binnen 12 uur en niet later dan 72 uur na de onbeschermde geslachtsgemeenschap. Met Norlevo ® kan je de kans op het ontstaan van en zwangerschap verkleinen met 95% tot 58 % indien je deze pil binnen de 48 tot 72 uur na de onbeschermde geslachtsgemeenschap hebt ingenomen. De meeste kans op het voorkomen van zwangerschap is er als je deze pil binnen 24 uur inneemt.

23. Nuvaring

Met Nuvaring anticonceptie is het heel gemakkelijk. In tegenstelling tot de pil die je elke dag moet innemen, breng je Nuvaring een keer per maand zelf in. De ring blijft 3 weken aaneengesloten in je vagina, waarna je de ring zelf gemakkelijk verwijdert. Dan volgt een ringvrije week waarin je ongesteld wordt. Daarna breng je een nieuwe ring in die je opnieuw 3 weken draagt. Eén Nuvaring kopen geeft je een maand lang bescherming.

24. Stediril 30

Elke tablet anticonceptiepil Stediril bevat een kleine hoeveelheid van twee verschillende vrouwelijke hormonen, namelijk 0,150 mg levonorgestrel (een hormoon met progesteron-achtige werking) en 0,030 mg ethinylestradiol (een hormoon met oestrogene werking). Anticonceptiepillen die twee hormonen bevatten worden 'combinatiepillen' genoemd. Vanwege de kleine hoeveelheid hormonen is Stediril 30 een zogenaamde lichte pil. Omdat de beide hormonen in alle tabletten in de strip in dezelfde hoeveelheid gecombineerd zijn, wordt het een éénfase-combinatiepil genoemd ('de combinatiepil').

25. Tri-Minulet

Tri-Minulet bevat per strip achtereenvolgens 6 beige tabletten, 5 bruine tabletten en 10 witte tabletten. De beige tabletten bevatten 50 µg gestodeen (een hormoon met progesteron-achtige werking) en 30 µg ethinylestradiol (een hormoon met oestrogene werking), de bruine tabletten bevatten 70 µg gestodeen en 40 µg ethinylestradiol en de witte tabletten 100 µg gestodeen en 30 µg ethinylestradiol. Anticonceptiepillen die twee hormonen bevatten worden combinatiepillen genoemd. Vanwege de kleine hoeveelheid hormonen is Tri-Minulet een zogenaamde lichte pil. Omdat in Tri-Minulet de verhouding tussen de actieve stoffen in de drie fasen van de cyclus verschilt wordt het een driefasenpil genoemd.

26. Trinordiol

Trinordiol bevat per strip achtereenvolgens 6 lichtbruine tabletten, 5 witte tabletten en 10 okerkleurige tabletten. De lichtbruine tabletten bevatten 50 µg levonorgestrel (een hormoon met progesteron-achtige werking) en 30 µg ethinylestradiol (een hormoon met oestrogene werking), de witte tabletten bevatten 75 µg levonorgestrel en 40 µg ethinylestradiol en de okerkleurige tabletten 125 µg levonorgestrel en 30 µg ethinylestradiol.

27. Triodeen

Triodeen bevat per strip achtereenvolgens 6 beige tabletten, 5 bruine tabletten en 10 witte tabletten. De beige tabletten bevatten 50 µg gestodeen (een hormoon met progesteron-achtige werking) en 30 µg ethinylestradiol (een hormoon met oestrogene werking), de bruine tabletten bevatten 70 µg gestodeen en 40 µg ethinylestradiol en de witte tabletten 100 µg gestodeen en 30 µg ethinylestradiol. Anticonceptiepillen die twee hormonen bevatten worden 'combinatiepillen' genoemd. Vanwege de kleine hoeveelheid hormonen is Triodeen een zogenaamde lichte pil. Omdat in Triodeen de verhouding tussen de actieve stoffen in de drie fasen van de cyclus verschilt wordt het een driefasenpil genoemd.

28. Yasmin

Yasmine anticonceptie is sinds april 2001 in Nederland verkrijgbaar. Yasmin is een combinatiepil en bevat 3 mg drospirenon en 30 mcg ethinylestradiol. Yasmin is een lichte pil en behoort door de afkomst van het progestageen drospirenon niet tot de eerste-, tweede- of derdegeneratiepillen. De indicatie voor Yasmin is bescherming tegen zwangerschap. Yasmin is geschikt voor pilstarters en voor meisjes/vrouwen die met hun huidige pil niet tevreden zijn. Yasmin wordt door de arts voorgeschreven. Lees voor gebruik de bijsluiter.