anale-jeukJeuk aan de aars, anale jeuk is zelden een ernstige aandoening maar het kan best irriterend en gênant zijn om je te krabben aan je aars in het openbaar op momenten dat het helemaal niet past. De jeuk is moeilijk te bestrijden en kan zich beperken tot het gebied rond de anus maar kan zich ook uitspreiden over het hele lichaam. Bij oudere mensen kan de jeuk nog een stuk erger zijn omdat de huid droger en minder elastisch is.

Epianal tegen jeuk in de anale streek
 
Meer info & bestelmogelijkheden

1. Oorzaken van jeuk

De oorzaken van plaatselijke jeuk kan veroorzaakt worden door een slechte lichaamshygiëne, aambeien of een besmetting met draadwormen. Komt de jeuk voor in het volledige gebied van de anus dan kan dit een symptoom zijn van een contact-eczeem of door een bepaalde stof van bijvoorbeeld een wasmiddel of zeep.

2. De behandeling

Een goede lichaamshygiëne is uiterst belangrijk, de jeuk kan er door verlichten. De streek rond de anus moet proper gehouden worden, dit betekent goed wassen en goed afdrogen na elke stoelgang. Gebruik geen zeep die uw huid irriteert en probeer om niet te krabben als het jeukt, dit maakt de aandoening erger. Voordat u slapen gaat is een warm bad of douche aangewezen, dit zal 's nachts de jeuk minder erg maken. Draag loszittend ondergoed dat gemaakt is van natuurlijke stoffen, dit zal minder snel irritatie veroorzaken dan kleding van kunstvezels. Een zalf met corticosteroïden kan verlichting geven. Blijft de jeuk langer aanhouden dan drie dagen, breng dan een bezoek aan uw huisarts. De dokter zal de anus onderzoeken en verschillende tests afnemen om de oorzaak te vinden, indien de oorzaak aambeien zijn dan moeten deze behandelt worden.