HooikoortsBij hooikoorts en allergieën in het algemeen zijn de voorkeursbehandeling Antihistaminica. Er zijn heel wat soorten geneesmiddelen tegen allergie, de verschillen tussen de geneesmiddelen hebben in het algemeen te maken met de dosis per dag en de mogelijke nevenwerkingen. De volgende geneesmiddelen kunnen gebruikt worden bij allergie en hooikoorts: Aerius, Agyrax, Benylin, Cetrizine (vroeger Zyrtec), Estivan, Fenistil, Longifene, Loratadine, Mistamine, Mizollen, Paranausine, Periactin, Phenergan, Polaramine, Postafene, R-Calm, Sanelor, Telfast, Theraline, Vagomine, Xyzall

Xyzall tegen allergische reacties
 
Meer info & bestelmogelijkheden

1. Soorten

Er zijn heel wat verschillende soorten allergieën. De meeste mensen zijn echter allergisch voor huisstofmijt, katten en honden. Je kan ook een allergische reactie vertonen voor een muggenbeet of een insectenbeet in het algemeen, of een allergie hebben voor aardbeien of chocolade. Een allergische huiduitslag is dikwijls het gevolg.

2. Erfelijkheid

Allergie erfelijkheid speelt een belangrijke rol. Indien moeder of vader een allergielijder is dan is de kans dat het kind daar ook last van heeft zo'n 30%. Als allebei de ouders dit hebben dan verhoogt de kans tot 60% dat het kind ook allergielijder is.

3. Identificatie

Allergeen identificeren is niet zo simpel. Belangrijke allergenen zijn de huisstofmijt en pollen. Bij huisstofmijt is het aan te raden om dagelijks uw huis te verluchten, het vast tapijt te vervangen door een vloerbekleding met een glad oppervlak en een hoes te trekken over uw matras. Heb je last van pollen, ga dan bij winderig weer enkel 's morgens naar buiten en hou de pollenkalender in de gaten! De eerste pollen kunnen reeds verschijnen vanaf februari (hazelaar, berk, els).

4. Antihistaminica

De zogenaamde antihistaminica zijn een vaste waarde voor allergieen en heel doeltreffend om symptomen als niezen, irritatie, neusloop en tranenvloed te onderdrukken. Ze zijn iets minder geschikt in het onderdrukken van neuscongestie, een karakteristiek fenomeen dat is verbonden met een late allergische reactie. Antihistaminica zijn ook toegevoegd aan middelen tegen neusverstopping. Indien men last heeft van jeuk en huiduitslag dan kan men uitwendige preparaten gebruiken. Soms ontstaat jeuk ook door nervositeit, dan kiest men voor een middel met een wat ruimer gebruik zoals Antarax De meest gebruikte vorm zijn tabletten om in te slikken, er bestaan langdurig werkende en kortdurende tabletten. In het eerste geval neemt men één tablet per dag, in het andere geval kan men tot drie tabletten per dag moeten innemen. We rekenen op ongeveer 6 uur vooraleer het geneesmiddel begint te werken. Wanneer de weerman dus voorspelt dat de volgende dag ongunstig zal zijn voor hooikoortslijders, dan neemt men de medicatie de avond daarvoor in om 's morgens reeds een afdoende werking te hebben.

De oudere antihistaminica hebben als nevenwerking een slaapverwerkende eigenschap. De nieuwe generatie antihistaminica zijn een stuk minder slaapverwerkend, doorgaans werken ze ook langer en is één tablet per dag voldoende. Wanneer antihistaminica onvoldoende effect hebben, dan leunen we met toepassing van andere geneesmiddelen steeds dichter tegen astma aan. Lokale toepassing van antihistaminica is mogelijk met Allergodil, Livostin of Otrivine Anti-Allergie.

5. Behandeling

De volgende geneesmiddelen helpen vooral bij symptomen van de neus: Beconase, Budesonide (vroeger Rhinocort), Flixotide aqua, Nasonex, Rhinocort, Syntaris. De werkzaamheid is minder wanneer wanneer er ook meer algemene verschijnselen eigen aan allergie optreden. Ze worden toegediend via de neus. Eén dosis spuiten in elk neusgat, na een kuur van één maand merkt men of men reageert op de therapie.