1. Ongewone schimmelinfecties

Zeldzame schimmelinfecties die slechts in enkele werelddelen voorkomen. Dit soort infecties kunnen een ernstige bedreiging vormen voor gezonde mensen.

Schimmels zijn meestal enkel een gevaar voor mensen die een verminderde weerstand hebben. Dan kunnen de schimmels zich soms door het ganse lichaam verspreiden en ernstige, dodelijke ziekten veroorzaken. Maar zeldzame schimmels zijn ook voor gezonde mensen heel bedreigend. Schimmels die slechts in enkele gebieden in de wereld voorkomen waaronder delen van Europa en Amerika. Gelukkig krijgt niet iedereen symptomen maar het blijft toch gevaarlijk. 

1.1. De verschillende typen

Vier voorbeelden van ongewone schimmelinfecties:

  • histoplasmose
  • coccidiodomycose
  • blastomycose
  • cryptococcose

1.1.1. Hystoplasmose

Deze ziekte wordt veroorzaakt door Histoplasma capsulatum en komt voor in Afrika en het midden van de VS. De schimmel is terug te vinden in de grond en de uitwerpselen van vleermuizen en vogels. Door het inademen van de sporen van de schimmel kunnen mensen geïnfecteerd worden. De symptomen zijn vooral hoesten en koort. De ziekte doet denken aan tuberculose.

1.1.2. Coccidioidomycose (woestijnkoorts)

Deze ziekte wordt veroorzaakt door Coccidioides immitis. De ziekte is beter bekend als woestijnkoorts. De schimmel komt dan ook voor in de woestijnen van het westen van de VS en in delen van Midden- en Zuid-Amerika. Door het inademen van in de lucht zwevende schimmelsporen raken mensen geïnfecteerd. De schimmel gaat gaan groeien in de longen en je begint te hoesten en koorts te krijgen. Het longweefsel kan holtes vertonen. Deze ziekte verspreid zich zelden naar andere delen van het lichaam.

1.1.3. Blastomycoce

Deze ziekte wordt veroorzaakt door Blastomyces dermatitis en komt in verschillende gebieden voor, waaronder de VS. De schimmel veroorzaakt plekken op de huid, deze plekken jeuken niet. De plekken kunnen zich ontwikkelen tot zweertjes en hebben een rode rand die duidelijk zichtbaar is. De longen worden aangetast en veroorzaakt hoesten. Men heeft ook koorts. De schimmel kan ook in de botten pijnlijke zwellingen veroorzaken.

1.1.4. Cryptoccose (Europese blastomycose)

Deze ziekte wordt veroorzaakt door inademing van de schimmel Cryptococcus neoformans. Bij mensen met een verminderde weerstand tast dit vooral de hersenen aan. De symptomen zijn hoofdpijn en koorts. Ook de huid, botten en longen kunnen aangetast worden.

1.2. Behandeling

Over het algemeen bestaat de behandeling van het toedienen van anti-schimmelmiddelen. Dit kan oraal of intraveneuz worden toegediend. Gezonde mensen herstellen over het algemeen volledig. Voor mensen met een verminderde weerstand kunnen deze infecties dodelijk zijn.