Afhangend ooglidHet naar beneden hangen van het bovenste ooglid komt door een te zwakke spier die het moet optillen, dit wordt ook ptosis genoemd. Het afhangend ooglid kan het oog gedeeltelijk of geheel afsluiten en kan aan éénn of de beide ogen voorkomen.

1. Vanaf de geboorte

Slappe oogleden kunnen al vanaf de geboorte aanwezig zijn. Als het ooglid van de baby afhangt en de pupil bedekt, zal het gezichtsvermogen zich niet normaal ontwikkelen. Een tijdige behandeling is dan ook van essentieel belang.

2. Bij volwassenen

Bij volwassenen kan dit optreden tijdens het ouder worden of een symptoom zijn van myasthenia gravis, dit is een ziekte die progressieve spierzwakte veroorzaakt. Als mens heel plotseling een afhandend ooglid heeft dan kan dit het gevolg zijn van een hersentumor of een defect bloedvat in de hersenen. Raadpleeg steeds uw arts om een ernstige achterliggende aandoening uit te sluiten.

3. Ooglid correctie

Een chirurgische ingreep bij baby's kan afhangende oogleden corrigeren, de ooglidspier word dan aangespannen. Indien men dit tijdig laat uitvoeren dan zal het gezichtsvermogen zich op een normale manier ontwikkelen. Bij volwassenen mag deze ingreep pas uitgevoerd worden nadat eventuele achterliggende aandoeningen zijn uitgesloten. Is er geen ernstige aandoening en wil je niet meteen een chirurgische ingreep ondergaan, dan kan men dit probleem proberen te verhelpen met een ooglid-correctie-balsem, deze balsem doet de rimpeltjes verdwijnen en zorgt er voor dat de ooglidhuid krimpt en steviger wordt.