Meisje met acneAcne is een huiduitslag die zich voornamelijk manifesteert op het gezicht als gevolg door verstopte en ontstoken talgkliertjes van de huid.

De meest voorkomende variant van acne is acne vulgaris, beter bekend als de jeugdpuistjes waar de meeste tieners last van hebben. Acne vulgaris komt meer bij jongens voor dan bij meisjes en ook in een meer ernstige vorm. De acne ontstaat door hormonale veranderingen tijdens de puberteit, soms zelfs al op de vroege leeftijd van 10 jaar. Over het algemeen verdwijnt de uitslag na de puberteit, maar het kan ook voorvallen dat deze "jeugdpuistjes" blijven aanhouden tot na de leeftijd van 30 jaar. Acne kan voor grote psychische problemen zorgen, vooral bij tieners. Een vorm die minder voorkomt is acne die ontstaat door beroepsmatige blootstelling aan industriële vetten en door het innemen van medicijnen zoals corticosteroïden.

Acne kan je thuis behandelen, er zijn voldoende producten beschikbaar die je kan bestellen.

knop

1. Algemene oorzaak

Een overproductie van talg (een vettige stof die wordt afgescheiden door de talgklier) is de oorzaak van acne vulgaris. In normale omstandigheden stroomt de talg via de haarzakjes naar buiten om de huid soepel en waterafstotend te houden. Indien er echter teveel talg wordt aangemaakt dan raken de haarzakjes verstopt. De talg die zich ophoopt wordt hard en donker en vormt propjes, beter bekend als mee-eters. Soms worden de haarzakjes door een overvloed aan keratine afgesloten, keratine is een taai vezelig eiwit dat door de huidcellen wordt geproduceerd. In dit geval hard de opgehoopte talg uit tot een wit propje onder het huidoppervlak. In allebei de gevallen vermenigvuldigen zich bacteriën in de talg. Het omliggende weefsel raakt dan ontstoken.

2. Oorzaak in de puberteit

De oorzaak van jeugdpuistjes die begint in de puberteit is waarschijnlijk de verhoogde gevoeligheid voor androgene stoffen (mannelijke geslachtshormonen) in het lichaam van jongens en meisjes. Onder invloed van deze stoffen gaan de talgkliertjes groeien en neemt de talgproductie toe. Ook erfelijkheid kan waarschijnlijk daar een rol in spelen.

3. Acne bij meisjes

Bij meisjes kunnen deze pukkels erger worden dan bij jongens door de hormoonschommelingen van de menstruatiecyclus. Het gebruik van cosmetica kan de klacht ook erger maken.

4. Steroïden

Indien men steroïden gebruikt om uw sportprestatie te verbeteren dan wordt de androgeenspiegel verhoogd en stijgt ook de kans op acne.

5. Snoep

Er is geen enkele aanwijzing dat snoep, chocolade of vet voedsel acne kan veroorzaken of zou verergeren

6. Symptomen

Door de toegenomen talgproductie wordt in de puberteit het haar, het gezicht en de bovenkant van de romp meestal vetter.Mensen met acne produceren heel veel talk. Acne manifesteert zich meestal in het gezicht maar kan ook voorkomen op de bovenrug, schouders, nek en borst. In de zomer wordt de acne minder door de blootstelling aan het zonlicht, in de wintermaanden wordt de klacht dan weer erger. Acne die door beroepsmatige uitoefening ontstaat manifesteert zich meestal in delen van het lichaam die in aanraking komen met vettige kleding.

Alle vormen van acne kunnen de volgende klachten veroorzaken:

  • zwarte mee-eters
  • kleine, stevige witte pukkels
  • rode pukkels die soms een geel gevuld kopje hebben
  • pijnlijke rode puisten
  • gevoelige bultjes onder de huid zonder een zichtbaar kopje (cysten)

De ernst van de acne is individueel verschillend. De puisten en cysten kunnen na het verdwijnen littekens nalaten.

7. Behandeling

Acne voorkomen of onder controle houden kan je bij een lichte vorm met de volgende behandeling:

  • 2 keer per dag uw huid wassen met lauw water en een mild reinigingsmiddel, wrijf tijdens hetwassen niet te hard over de huid
  • de puistjes niet uitdrukken, dit verergert de aandoening en kan littekens veroorzaken
  • breng elke dag een benzoylperoxidecrème aan
  • als acne samenhangt met uw beroep, was dan uw kleren goed

De arts kan ook een lokale antibiotica voorschrijven zoals tetracyline. Een preventief middel tegen acne bestaat niet, maar als men tijdig het probleem aanpakt dan kunnen littekens meestal wel voorkomen worden. Actieve acne-cysten kunnen soms beperkt worden met corticosteroïd-injecties. Indien de acne toch zichtbare littekens heef achtergelaten dan kan men eventueel een plastiche chirurg vragen om de huid af te schaven (dermabrasie). Hierbij wordt onder algemene verdoving de bovenlaag van de huid verwijderd. Na het genezen van deze wondjes heeft de huid een vlakkere aanblik. Er is ook laserbehandeling mogelijk voor acne-littekens.