Inhoud van dit artikel:

Foto aarsmadenDe rondworm "Enterobius vermicularis" is de oorzaak van een besmetting met de aarsworm. Het is een veel voorkomende parasitaire wormziekte bij de mens. Een besmetting gebeurt meestal door het inslikken van de eitjes, deze bevinden zich op de vingers van een ge├»nfecteerde pati├źnt of in huissstof. Eenmaal de eitjes ingeslikt zijn ontwikkelen deze zich in de darmen tot aarsmaden. De vrouwtjes van deze maden kruipen 's nachts naar buiten en leggen hun eitjes op de huid rond de anus. Een besmetting met aarsmaden treft vooral kinderen en komt wereldwijd voor.

Mebendazol wormkuurtabletten
 
Meer info & bestelmogelijkheden

1. Symptomen

Men heeft 's nachts hevige jeuk in het anale gebied, door het voortdurend krabben gaat de anus ontsteken. Men kan ook last hebben van lichte buikpijn. De aarsmaden zijn soms zichtbaar in de ontlasting (kleine witte maden).

2. Behandeling

De wormen worden gedood met een wormafdrijvend middel zoals Vermox. Het is best om ook alle leden van het gezin te behandelen en deze na twee weken te herhalen. Omdat in het beddengoed en het stof van de slaapkamer meestal nog eitjes aanwezig zijn keert de besmetting dikwijls terug. Ook door het krabben kunnen er eitjes onder de nagels aanwezig zijn en op die manier overgebracht worden naar de mond, waardoor de gehele cyclus opnieuw begint. De besmetting is over het algemeen wel goed onder controle te krijgen. Je kan de kans op terugkeer verkleinen door niet in het anale gebied te krabben, de handen te wassen na een toiletbezoek, het beddengoed regelmatig te verschonen en elke dag vers ondergoed aan te doen.