1. Aangezichtspijn (trigeminusneuralgie)

Vrouw met aangezichtspijnTrigeminusneuralgie is een ernstige pijn aan één kant van het gezicht door druk, ontsteking of een andere aandoening van de wortel van de gevoelszenuw van het gelaat.

De nervus trigeminus (of drielingzenuw) transporteert gevoelssignalen vanuit het gezicht naar de hersenen en laat ook de kauwspieren bewegen.

Pijnstiller Tramadol bestellen of meer info

2. Symptomen

De typische symptomen van aangezichtspijn zijn scherpe aanvallen van pijn in de lip, tandvlees, neusvleugel of wang aan één kant van het gezicht. De aanvallen kunnen een paar seconden tot minuten aanhouden, en dit kan tot honderden keren per dag voorkomen.

Als de pijn heel ernstig is kan het zijn de de patiënt niets meer kan doen. Als de aanval voorbij is dan verdwijnt meestal de pijn volledig. Een aanval van aangezichtspijn kan spontaan optreden of opgewekt worden door bepaalde gelaatsbeweging zoals kauwen. De aanval kan ook optreden door aanraking van het gezicht. De aanvallen treden zelden 's nachts op.

Bij mannen boven de vijftig komt aangezichtspijn het meest voor, de oorzaak is dikwijls niet duidelijk. Bij mensen die jonger dan vijftig jaar zijn kunnen de klachten ontstaan door multipele sclerose. De pijn kan ook ontstaan door druk van een abnormaal verwijd bloedvat of van een tumor op de zenuwwortel van de nervus trigeminus.

3. Diagnose

De klachten van aangezichtspijn zijn kenmerkend en herkenbaar. Er zijn geen specifieke diagnotische onderzoeksmethoden voor. De huisarts kan u onderzoeken om andere oorzaken van de pijn uit te sluiten, zoals kiespijn, voorhoofdsholteontsteking,... Men kan u ook doorverwijzen naar de neuroloog voor een nader onderzoek zoals een MRI-scan om na te gaan of er een tumor of aneurysma drukt op de trigeminuswortel.

4. De behandeling

Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar om aangezichtspijn te behandelen en de pijn te verzachten (bv. carbamazepine), dit kan helpen bij 75% van patiënten. Indien een pijnstiller onvoldoende helpt dan kan kan toevoeging van andere geneesmiddelen uit de groep anti-epileptica helpen. Indien er een tumor of bloedvat drukt op de zenuwwortel dan kan een operatie nodig zijn.

Indien bij zeer hevige chronische pijn de medicijnen niet helpen dan is het mogelijk om het gezicht gevoelloos te maken. De zenuw wordt dan doorgesneden of door middel van een injectie met alcohol gedood. De aangezichtspijn kan ook verlicht worden door de zenuw met behulp van hitte te vernietigen.

5. De prognose

Als het aangezicht gevoelloos is gemaakt komt de aandoening niet meer terug, maar u moet opletten met heet voedsel of drank, u zou zich kunnen verbranden want u voelt geen pijn meer. De aanvallen kunnen ook spontaan stoppen maar ze kunnen ook frequenter worden of jarenlang onveranderd blijven. Een behandeling met een pijnstiller vermindert meestal de aangezichtspijn aanzienlijk.